امروز با موضوع پرستار بیمار ام اس در خدمت شما هستیم.
بیماری ام اس یکی از بیماریهای خود ایمنی سیستم عصبی بشمار میرود، فرد مبتلا به آن برای مراقبت و رشد نکردن بیماری نیاز به یک پرستار بیمار ام اس دارد.
مجموعه آلفا طب با اخذ مجوز رسمی از دانشگاه علوم پزشکی ایران و وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی و با در اختیار داشتن کادر متخصص و مجرب آماده است تا در سریع ترین زمان ممکن برای ارائه خدمات پزشکی و پیرا پزشکی در منزل یا محل کار شما در کنار شما باشد.
تمامی پرسنل دارای مدارک و تضامین کافی نزد شرکت می باشند.
*پوشش دهی کلیه مناطق تهران
*نازل ترین قیمت و بهترین کیفیت
*امکان صدور گواهی برای ارائه به بیمه درمانی شما
تلفن های تماس :
در این بیماری یک غلاف میلین به عنوان لایهای پوشاننده در برابر سلولها عمل میکند که همین موضوع باعث ضعیف شدن سیستم عصبی و در نتیجه آسیب دیدن مغز و نخاع خواهد شد. در ادامه این نوشتار به مطالب زیر خواهیم پرداخت.
1. علائم بیماری ام اس و همچنین مراحل پیشرفت این بیماری چگونه است؟
2. پرستاری از بیمار ام اس در منزل
3. خدمات مراقبتی مهم و در اولویتی که پرستار ارائه میدهد چیست؟
4. چرا باید از یک پرستار با تجربه در زمینه ام اس در منزل استفاده کنیم؟
5. بیمار مبتلا به ام اس تا چه زمانی به پرستار نیاز دارد؟
6. چه اقداماتی را باید برای بیماران ام اس در نظر گرفت؟
7. پرستاری از بیمار ام اس چگونه خواهد بود؟
8. وظیفه پرستار ام اس چیست؟
9. بیمار ام اس نیازمند استقلال است
10. به عنوان یک پرستار همواره با متخصصین در ارتباط باشید
11. تغییرات بیمار را جدی بگیرید
12. سبک زندگی سالمی را برای بیمار ام اس در نظر داشته باشید
13. از دیگران برای رفع نیاز کمک بگیرید
14. مبارزه بیمار با بیماری ام اس
15. نقش موثر پرستاران در روند بیماری MS
16. اهمیت وجود پرستار برای بیماران باردار مبتلا به ام اس
17. خدماتی که یک پرستار بیمار ام اس برای شخص در نظر میگیرد
18. جلوگیری از ایجاد فضای منزوی
19. نحوه تغذیه بیمار مبتلا به ام اس چگونه است؟
20. اثر برنامه غذایی مناسب بر روی بیمار مبتلا به ام اس
21. مواد غذایی مضر برای بیماران اسکلروز MS و مدیریت آنها توسط پرستار
22. اقداماتی که پرستار باید در هنگام حملات ام اس انجام دهد
23. دو روش برای اینکه بیماری ام اس را کنترل کنید
24. مزایای دریافت خدمات مراقبتی از سوی پرستار بیمار ام اس
25. ترجیح بیشتر خانوادههای درگیر با ام اس بیماری چیست؟
26. 6 نکته مهم که پرستار بیمار ام اس باید به بیمار یاد بدهد!
27. 20 نکتهای که باید برای مراقبت از بیمار در نظر بگیرید!
28. راه حلی برای درمان بیماری ام اس وجود دارد؟
29. پرستار بیمار ام اس چه وظایفی در حیطه آموزش دارد؟
30. روشهای جلوگیری از پیشرفت بیماری ام اس در حضور پرستار
31. روند درخواست پرستار بیمار ام اس در منزل
32. وضعیت این بیماری و استخدام پرستار بیمار ام اس در منزل در ایران چگونه است؟
33. جمع بندی
علائم بیماری ام اس و همچنین مراحل پیشرفت این بیماری چگونه است؟
همانطور که اشاره شد این بیماری با درگیر کردن سلولهای عصبی بدن، دچار اختلال در عملکرد صحیح آنها خواهد شد، البته علائمی که برای این بیماری وجود دارد، برای افراد مختلف متفاوت است، ولی از بارزترین علائم آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• عدم تعادل در ایستادن و راه رفتن
• بی حس شدن اندامها
• اسپاسم عضله
• ایجاد مشکل در حرکت دادن دست و بازو
• ضعف بینایی و در برخی مواقع از دست دادن کامل آن
• کوتاهی حافظه (اختلال در شناخت)
این موارد از علائم رایج این بیماری است. موضوع دیگر این است که ام اس به طور کلی یک بیماری عصبی پیشرونده است که تا به این لحظه نیز درمانی برای بهبود آن کشف نشده است، البته سرعت رشد آن در برخی افراد کمتر و در برخی افراد هم بیشتر میباشد، نکته حائز اهمیت این است که شاید در برخی افراد به مدت طولانی بروز علائم ثابت باشد.
پرستاری از بیمار ام اس در منزل
منظور از پرستاری که از فرد مبتلا به ام اس نگهداری میکند، کسی است که در زمینه مراقبت از ایشان تخصص دارد و به صورت تجربی و آموزشی قادر است که دستورات پزشک را اجرا کند.
همه ما زمانی که نام پرستار را میشنویم و یا میبینیم به یاد کادر بیمارستان میافتیم، اما این شغل تنها به مراکز درمانی محدود نیست و میتواند خیلی جدیتر و در منزل پیگیری شود.
پرستار قادر است که در محیط منزل نیز خدمات مراقبتی را برای بیمار ام اس ایجاد کند. امروزه که بستری شدن در منزل از بیمارستان اهمیت بیشتری پیدا کرده است، اهمیت کمک گرفتن از یک پرستار به خصوص در رابطه با بیماران ام اس افزایش پیدا کرده است.
از این رو افراد میتوانند تحت نظر و تایید پزشک از یک پرستار برای تسهیل کارها بهره مند شوند.
خدمات مراقبتی مهم و در اولویتی که پرستار ارائه میدهد چیست؟
خدماتی که یک پرستار بیمار ام اس ارائه میدهد، قطعا مورد تایید پزشک خواهد بود. بخشی از این خدمات مربوط به بیرون از منزل و برخی نیز در منزل انجام میشود. خدماتی که در منزل برای بیمار در نظر گرفته میشوند شامل موارد زیر هستند:
• تنظیم برنامه روزانه منظم
• بهداشت فردی در اولویت
• تغذیه بسیار مهم است
• انواع تزریقات و همچنین دارو
• اگر شرایط بیمار وخیم بود با استفاده از گاواژ تغذیه صورت میگیرد.
• انجام سونداژ در صورت نیاز
• بررسی سوند بیمار
• در صورتی که بیمار تحت شیمی درمانی قرار گرفته باشد، باید منظم و به طور مرتب محل بخیه او چک شود.
• مراقبت از جای زخم و همچنین پیشگیری از زخم بستر
• مصرف منظم دارو با توجه به نسخه پزشک
• عوارض دارویی را کنترل میکند.
• مدیریت کردن درد در بیمار
• بهداشت روان بیمار را بررسی میکند.
در ادامه بیشتر در این مورد صحبت خواهیم کرد.
چرا باید از یک پرستار با تجربه در زمینه ام اس در منزل استفاده کنیم؟
همانطور که میدانید شرکتهای خصوصی و مراکز مختلفی برای ارائه خدمات مراقبتی تشکیل شدند تا پاسخگوی نیاز افراد باشند. یکی از این موارد نیز پرستاران هستند، که البته شغل ارزشمندی است و از دیرباز مورد توجه بوده است.
از این رو بسیاری از افراد که قادر نیستند فعالیتهای روزمره را خودشان به تنهایی انجام دهند، از پرستارانی که در این شرکتهای تخصصی و مورد تایید وزارت بهداشت هستند، کمک میگیرند.
با توجه به دلایلی که پیشتر گفته شد بهتر است که برای پیش بردن بهتر کارها از یک پرستار در منزل کمک گرفت. استفاده از خدماتی که پرستار در منزل برای بیمار مبتلا فراهم میکند، باعث میشود تا اعضا از روند بیماری مستقیم مطلع باشند و همچنین بیمار نیز از آرامش خاطر بیشتری برخوردار باشد.
از دیگر مزایای این موضوع این است که پرستار در منزل به طبع هزینه کمتری از بیمارستان دارد و همچنین احتمال مبتلا شدن بیمار به بیماریهای عفونی در منزل کاهش پیدا میکند.
مدیریت و اداره محل زندگی شخص مبتلا تحت نظر پرستار انجام میگیرد که این یک نکته مثبت است، همچنین با استفاده از زمانبندی که توسط افراد منزل تعیین میشود، پرستار قادر است که در ساعات و بازه خاصی حضور پیدا کند.
بیمار مبتلا به ام اس تا چه زمانی به پرستار نیاز دارد؟
بازه مراقبتی پرستار بیمار ام اس با دیگر پرستارها فرق میکند، زیرا هنوز راه حلی برای درمان این بیماری عصبی پیدا نشده و از این جهت باید مدت زمان را طولانی در نظر گرفت.
از این رو در حالت نرمال بیمارانی که به بیماریهای مزمن و پیشرونده ای مانند ام اس مبتلا هستند، باید تا آخر عمر از پرستار متخصص در این زمینه استفاده کنند.
چه اقداماتی را باید برای بیماران ام اس در نظر گرفت؟
نگهداری و همکاری با بیمار شرط اول است، باتوجه به اینکه در زیر عنوان قبلی هم اشاره کردیم، برای جلوگیری از پیشرفت این بیماری میتوان از یک تیم قدرتمند و متخصص کمک گرفت که یکی از شاخههای اصلی آن پرستاری است که از بیمار مبتلا به ام اس مراقبت میکند.
وظیفه پرستار و همچنین افرادی که با بیمار در یک محیط ساکن هستند، این است که فضا را برای او امن کنند.
از لوازم مورد نیاز استاندارد با کیفیت استفاده کنند و تجهیزات مورد تایید متخصص را برای بیمار فراهم کنند. از آنجایی که بیمار دچار اسپاسم عضلانی میشود، توانایی و آمادگی جسمی خود را از دست خواهد داد.
پس باید مصرف داروها به طور مرتب و روزانه باشد، همچنین آگاهی از نحوه عملکرد دارو و عوارض جانبی آن نیز یکی دیگر از موارد مهم است. در ادامه به اشاره عمیقتری خواهیم پرداخت.
پرستاری از بیمار ام اس چگونه خواهد بود؟
نگهداری از فرد مبتلا میتواند در منزل و یا در بیمارستان صورت گیرد که در نهایت این نگهداری به فضای منزل منتهی خواهد شد.
پرستار باید فضای امنی را برای بیمار فراهم کند، به طور دقیقتر پرستار خوب قادر است تا دیواری بین آرامش و استرس بکشد و در حالی که از بیمار نگهداری میکند، به دیگر اعضای خانواده هم اطمینان خاطر دهد.
برنامههایی که برای مراقبت شخصی از بیمار ام اس تنظیم میشود، قاعدتا نیاز به حمایت از سوی یک پرستار دارد، پس با استخدام یک پرستار بیمار ام اس تحت تایید و نظر دکتر میتواند اجرای آن را راحتتر کند.
ایشان یعنی پرستاری که برای همکاری در نظر گرفتهاید میتواند در رفع نیازهای بیمار بسیار مفید عمل کند و در تمامی زمینهها به شما کمک کند.
وظیفه پرستار ام اس چیست؟
پرستار ام اس در هنگام مراقبت و پرستاری از یک بیمار مبتلا به ام اس باید توجه داشته باشد که بروز اتفاقات غیر قابل پیش بینی در این افراد بالا است و از این رو باید همواره نقش اساسی در بهبود وضعیت روحی و جسمی او ایفا کند. در ادامه 5 نکته مهم و ضروری برای نگهداری از این بیماران را بیان خواهیم کرد.
بیمار ام اس نیازمند استقلال است
همانطور که مشخص است، بیمارانی که به ام اس مبتلا هستند، علاقه دارند تا حتی با وجود اینکه بیماری کمی شرایط را دشوار میکند، همواره مستقل باشند.
اگر شما یک پرستار بیمار مبتلا به ام اس هستید، بهتر است که این خواسته را محترم بشمارید و از دور به ایشان کمک کنید.
در واقع اداره امور را به خودشان بسپارید. برای مثال اگر بیمار شما از صندلی چرخ دار استفاده میکند، بهتر است که وسایل مورد نیاز او را در طبقات پایینی قرار دهید.
به عنوان یک پرستار همواره با متخصصین در ارتباط باشید
یک پرستار بیمار ام اس باید بروز باشد، اخبار پزشکی را دنبال کند و با پیگیری جدیدترین روشهای درمانی، آنها را با پزشکان در میان گذاشته و از متخصصین مشاوره بگیرد.
در بسیاری از موارد باید هشیار باشید، برای مثال ممکن است که بیمار دچار رژیم غذایی شود و همین دلیلی برای مطالعه عمیق و گسترده باشد. همواره بیمار را با فیزیوتراپی سرحال نگه دارید.
تغییرات بیمار را جدی بگیرید
تمام تغییرات و تلاشهای بیمار را تحت نظر بگیرید. در هر ویزیتی که بیمار مبتلا به ام اس انجام میدهد باید تمامی موارد را گزارش دهید، کوچکترین تغییر ممکن است که نشان دهنده یک علائم بزرگ در بیمار باشد.
سبک زندگی سالمی را برای بیمار ام اس در نظر داشته باشید
نه تنها شما که به عنوان یک پرستار بیمار ام اس به فرد مبتلا کمک میکنید، بقیه اعضا نیز باید بکوشند تا سبک زندگی سالمی را برای بیمار پیاده کنند. رژیم غذایی را متعادل نگه دارید و همواره از مواد غذایی سالم استفاده کنید. این موضوع نه تنها در سلامت بیمار، بلکه بر روی تمام افراد تاثیر گذاشته و در ضمن سلامت و تناسب اندام هم به دنبال دارد.
از دیگران برای رفع نیاز کمک بگیرید
اینکه شما به عنوان یک فرد کمک دهنده در حال فعالیت هستید، به این منظور نیست که نمیتوانید از دیگران کمک بگیرید.
پس خجالت نکشید و اگر فکر میکنید که شخصی قادر است، در کارها و فعالیتهای خارج از منزل به شما کمک کند، از او درخواست کنید.
مبارزه بیمار با بیماری ام اس
طبق آمارهای موجود، کشور آمریکا دارای نیم میلیون بیمار مبتلا به ام اس میباشد که توانسته اند این موضوع را بپذیرند و با آن زندگی کنند. به طور میانگین هر هفته 200 نفر با علائمی که ذکر شد به متخصص مغز و اعصاب مراجعه میکنند و احتمال اینکه زنان به این بیماری مبتلا باشد، حدودا دو برابر مردها است.
مخصوصا در کشورهایی که در شمال اروپا مستقر هستند، بیماران مبتلا به ام اسی در سنین 20 تا 50 سال دارند. این بیماری باعث محدودیت نمیشود.
در بسیاری از موارد مشاهده شده است که بیمار میتواند زندگی عادی خود را داشته باشد. یکی از موارد شایع در این بیماری خستگی است.
همانطور که دنیای امروز پر شده است از فعالیتهای سخت، در نتیجه فعالیت بدن بیشتر و استراحت هم کمتر میشود. همین باعث اختلال در راه رفتن و افسردگی میشود.
اگر همین روند ادامه پیدا کند در نتیجه عادیترین فعالیتهای روزانه به سختترین کارها بدل خواهد شد. پس بیماری شکل میگیرد و فرد نیاز به یک پرستار و شخصی که بتواند به درستی از او مراقبت کند، خواهد داشت.
تا اینجای مقاله سعی کردیم تا نیم نگاهی به بیماری ام اس (اسکلروز)، علائم و نحوه نگهداری از فرد مبتلا داشته باشیم، اما عنوان اصلی این مقاله در مورد شخصی است که قصد دارد، به عنوان پرستار بیمار ام اس محیطی را فراهم آورد تا بیمار احساس امنیت داشته باشد و آرامش خاطر از این لحاظ که خدمات شبانه روزی برای او در نظر گرفته میشود.
از این رو برای اینکه با ویژگیها و شرایطی که این فرد متخصص باید برای بیمار فراهم آورد، آشنا شوید، ادامه مقاله را مطالعه بفرمایید.
نقش موثر پرستاران در روند بیماری MS
در چند دهه اخیر تعداد پرستارانی که در بخش مربوط به بیماران ام اس فعالیت دارند، افزایش یافته و همین باعث شده تا تحول عظیمی نیز در این چرخه شکل بگیرد.
در گذشتهای نه چندان دور بیماران مبتلا به ام اس تنها زمانی ویزیت میشدند که بیماریشان به حالت پیشرفتهای میرسید و به همین دلیل دیگر کاری برای نجات وجود نداشت.
با توجه به اینکه هر بیماری پیشرفتهتر میشود، ام اس نیز در میان این دسته از موارد قرار گرفت و همین باعث شد توجه پزشکان به درمان جدیتر و پیشگیری جلب شود. از این رو زمانی که یک بیماری با علائمی که قابل پیشگیری هستند، شروع می شد، افراد دست به درمان زودهنگام می زدند.
همین شد تا پرستاران بیمار ام اس نیز در این فعالیت نقش پر رنگی ایفا کردند و در تیم پزشکی پا به پای بیمار و متخصصین حرکت کردند.
اهمیت وجود پرستار برای بیماران باردار مبتلا به ام اس
همانطور که گفته شد خانمها بیشتر از آقایان به این بیماری مبتلا میشوند و تا به امروز نیز دلیل آن مشخص نشده است، اما با توجه به مطالعات صورت گرفته مشخص شده است که علائم این بیماری بر روی زنان باردار کمتر است.
ممکن است که حملات این بیماری در سه ماه اول تشدید یابد، پس بیمار باردار باید توجه داشته باشد، حتما بعد از بارداری هم خود و هم فرزند را تحت نظر دکتر قرار دهد.
در این بین کمک گرفتن از افراد ماهر برای پرستاری و نگهداری کردن یکی از نکاتی است که اهمیت بالایی دارد. پرستاری که از بیمار مراقبت میکند، میتواند در یادآوری به بیمار کمک کند، زیرا افراد مبتلا به این بیماری به دلیل مصرف برخی داروها حافظهشان را از دست میدهند.
در نتیجه ممکن است، در روند شیردهی و مراقبت از فرزند هم موفق نباشند. موضوعی دیگر مراقبتهای بعد از زایمان است که برای بیماران ام اس تنها باید توسط پرستاران متخصص صورت بگیرد.
خدماتی که یک پرستار بیمار ام اس برای شخص در نظر میگیرد
• او بسیار بر روی قرارهای ملاقاتی و گروههایی که حمایت از بیماران ام اس را پوشش میدهند، تاکید دارد.
• به فرد مبتلا در خوردن غذا کمک میکند و همچنین تغذیه بیمار اعم از سالم بودن و عملکردهای آن بر روی سیستم بدن را مورد بررسی قرار میدهد.
• انتقال از صندلی چرخدار به روی تخت و بالعکس در صورت نیاز
• از پوست بیمار در برابر رطوبت، خشکی، اصطکاک و فشار مراقبت میکند.
• پانسمان و نظافت و همچنین نحوه استفاده از توالت را به بیمار آموزش میدهد و هر زمان که بیمار نیازمند کمک باشد، او را راهنمایی میکند.
• به فرد مبتلا به ام اس کمک میکند تا در بهترین زمان استراحت کند و به رختخواب برود.
• یادآور شدن زمان مصرف دارو و همچنین بالا بردن امنیت
• برنامه ریزی برای پیشبرد بهتر کارها و همچنین کمک برای اجرای روزانه
• رفت و آمدهای گروهی دوستانه و حمایتهای عاطفی
• تشویق به انجام ورزش
جلوگیری از ایجاد فضای منزوی
پرستار بیمار ام اس باید مانع از ایجاد یک فضای منزوی برای بیمار شود، یعنی با تشویق باید او را از گوشه گیری دور کند.
به این دلیل که یکی از شرایط این بیماری محدودیتهای حرکتی است که برای بیمار بوجود میآید، در نتیجه ارتباطات اجتماعی فرد مبتلا نیز کاهش یافته و افسردگی بیمار شدید میشود.
از این رو همانطور که گفته شد حمایت و شرکت در انواع گروهای مربوطه میتواند روند افزایش روحیه در بیمار را بهبود ببخشد.
نحوه تغذیه بیمار مبتلا به ام اس چگونه است؟
پیشتر نیز به تغذیه غذای مناسب و تاثیر آن بر روی بدن فرد مورد نظر اشاره شد، اما به طور کلی بیمار باید تمامی گروههای غذایی را در طول روز تغذیه کند و از مصرف مواد قندی و همچنین چرب به شدت بپرهیزد.
یک پرستار بیمار ام اس به خوبی میداند که ویتامین دی در این بیماری نقش اصلی را دارد، پس باید با آفتاب دادن و همچنین تحت نظر پزشک این ویتامین برای بیمار حتما در نظر گرفته شود. نکته دیگر هم این است که باید مصرف غذاهای کنسروی محدود شوند.
اثر برنامه غذایی مناسب بر روی بیمار مبتلا به ام اس
بخش بزرگی از انرژی و عملکرد مناسب بدن بیماران ام اس را غذای مناسب تشکیل میدهد. دستگاههای مختلف بدن اعم از قلب، اعصاب و دستگاه ایمنی باید در شرایط مطلوبی قرار گیرند،
همچنین وضعیت بیمار از نظر روحی و روانی نیز اهمیت بالایی دارد. مواد غذایی که علاوه بر ویتامین D، دارای ویتامین C، E و همچنین گروه B هستند، حتما مورد توجه پرستار بیمار ام اس قرار میگیرد.
املاح معدنی مانند منگنز، منیزیم و همچنین روی برای سلامتی بیماران مفید و ضروری است، اما پرستار باید در نظر داشته باشد که مصرف بالا و خارج از برنامه ی برخی ویتامینها مانند A و B6 باعث در معرض آسیب قرار گرفتن فرد بیمار خواهد شد.
مواد غذایی مضر برای بیماران اسکلروز MS و مدیریت آنها توسط پرستار
• قهوه، الکل و نوشابهها مانند کولا
• غذاهایی که باعث ایجاد حساسیت در بیمار میشوند شامل این موارد می باشند: مانند تخم مرغ، سیب زمینی، گوجه فرنگی، کنسروها، ادویه و تمامی میوهها و سبزیجاتی که خوب شسته نشوند. هر بیمار مبتلا به این بیماری خود باید مواد غذایی را که به آن حساسیت دارد، را بشناسد.
• سس مایونز و تمامی مواد چربی زا
• چربیهای حیوانی
• فرآوردههای لبنی چرب
پرستار بیمار ام اس خیلی خوب با این موارد آشنا است و قطعا عوارض مصرف آن را میداند. از این رو خیلی از خدماتی که در بیمارستان انجام میشود که منع کردن از مصرف مواد غذایی هم یکی از آنها است، توسط پرستار خیلی بهتر و تخصصیتر بررسی میشود.
اقداماتی که پرستار باید در هنگام حملات ام اس انجام دهد
همانطور که گفته شد در حال حاضر درمان قطعی و صددرصدی برای این بیماری وجود ندارد، اما برای اینکه از حملات احتمالی آن جلوگیری شود، پزشکان راههای پیشگیری و کنترل را برای بیمار در نظر خواهند گرفت و سپس این موارد تحت نظر پرستار صورت خواهند گرفت.
برخی از بیماران ام اس دچار حملات خفیفی میشوند که این نوع نیاز به درمان و یا دارو ندارد، ولی باید همچنان تحت نظر پرستار بیمار ام اس باشند.
برخی دیگر از بیماران ام اس، اما دچار حملات شدیدی خواهند شد که پیشرفت بیماری را نشان میدهد. برای این دسته از افراد داروهای قوی مانند کورتیکواستروئید و همچنین داروهای کاهش دهنده التهابات عصبی مانند پردنیزولون تجویز میشود،
البته این داروها عوارش جبران ناپذیری مانند بی خوابی و یا فشار خون هم به همراه دارد که اگر پرستار به طور تمام وقت یعنی شبانه روزی باشد، باید آرامش را برای بیمار تامین کند.
متاسفانه به دلیل اینکه این دسته از بیماران، یعنی بیماران مبتلا به ام اس قادر نیستند که درد را در تحمل کنند، پس چیزی جز آرامش و امنیت را از محیط خواستار نیستند. در این زمان است که پرستار باید تجربه خودش در این زمینه را در اولویت قرار دهد و تمام شرایط را طوری تنظیم کند که بیمار در بهترین حالت خود قرار بگیرد.
دو روش برای اینکه بیماری ام اس را کنترل کنید
1. فیزیوتراپی
2. مصرف شل کننده عضله
فیزیوتراپی
فیزیوتراپ و یا پرستار بیمار ام اس میتواند با استفاده از نرمشهای عضلانی و کششی، او را تقویت کند و تمرینهایی را برای او در نظر بگیرد که انجام فعالیت برای فرد مبتلا را آسانتر میکند، همچنین استفاده از وسایلی که به صورت کمکی – حرارتی هستند، نیز باعث میشود تا به مرور وضعیت فرد مبتلا به ام اس بهبود یابد.
مصرف شل کننده عضله
استفاده از شل کنندههای عضلانی برای بیمارانی که از اسپاسم عضلانی رنج میبرند یکی از گزینههای مناسب بشمار میرود.
داروهایی که در این راه کمک کننده هستند، اغلب در بخش داروهایی برای کاهش خستگی، کاهش افسردگی، مکملها و همچنین داروهایی که سروتونین خون را تنظیم میکنند، قرار میگیرند، البته در این میان مصرف بعضی از داروها باعث افزایش سرعت و عملکرد فرد خواهد شد.
یعنی فرد با مصرف آنها شاهد افزایش سرعت در راه رفتن و بالاتر رفتن فعالیت خواهد شد. این داروها به نام آمینوپیریدین شناخته شده و البته در کشورهایی که توسعه یافته هستند، یافت میشود.
مزایای دریافت خدمات مراقبتی از سوی پرستار بیمار ام اس
همانطور که گفته شد به دلیل بالارفتن راندمان و سرعت به انجام رساندن کارها، استقبال از پذیرش پرستار در منزل خیلی بالا رفته است. یکی از مزیتهای اصلی برای استخدام پرستار در منزل این است که در تمامی بازه درمان، بر روی بیمار خود تسلط دارد و از این رو خیلی راحتتر میتواند از او مراقبت کند.
پرستاران به واسطه شغل با ارزشی که دارند، در زمینه برقراری ارتباط هم بسیار حرفهای هستند. آنها میدانند که روحیه بیمار چگونه است و همین باعث میشود تا کار را با علاقه و جذابیت بیشتری ادامه دهند تا در نتیجه روند بهبودی بیمار پیشرفت کند.
یکی دیگر از مزایای موجود در استخدام یک پرستار برای بیماران مبتلا به ام اس این است که خانوادهای که در جریان تمامی موضوعات هستند، رضایت زیادی از خدمات صورت گرفته خواهند داشت.
همین آرامش است که به بیمار روحیه میدهد و بار سنگینی را از روی دوش خانواده بر میدارد. کمتر شدن هزینه نسبت به بیمارستان هم یکی دیگر از مزایای استخدام کردن پرستار در منزل است، هزینههای جانبی کنار میروند و جایشان را به تهیه موارد مورد نیاز برای بیمار و درمان او میدهند.
از مزایای درگیر نبودن با بیمارستان این است که بارها برای همه ما این اتفاق رخ داده است که به دلیل ترافیک و مطلوب نبودن شرایط آب و هوایی بسیاری از قرارهای مهم و ضروری را کنسل کردهایم. در این زمان است که پرستار بیمار ام اس که باید مرتبا تحت نظر و کنترل باشد، در منزل به کمک او میآید و زمانی برای تلف کردن باقی نمیگذارد.
ترجیح بیشتر خانوادههای درگیر با ام اس بیماری چیست؟
متاسفانه و یا خوشبختانه درگیر شدن دنیای امروز با ماشینی شدن رابطه مستقیم داشته و زمان کافی برای مراقبت را از همه افراد سلب کرده است. از این رو ترجیح بیشتر خانوادهها که اعضای آنها با این دسته از بیماریها که استقلال در هر زمینه را از آنها سلب میکند، این است که یک پرستار را برای راحتتر کردن و رسیدن به تمامی کارها استخدام کنند.
شش نکته مهم که پرستار بیمار ام اس باید به بیمار یاد بدهد!
بیماری ام اس از آن دسته از بیماریهایی است که دامنه مختلفی دارد و در هر فردی نیز طوری دیگر نمایش داده میشود. پس اولین و مهمترین گام برای درمان آن، علائم شایع و تشخیص به موقع آن است که پیشتر نیز گفته شد.
پس از اینکه بیمار زیر نظر دکتر و همچنین یک پرستار بیمار ام اس قرار گرفت باید روحیه خود را تقویت کند. نکاتی که در ادامه گفته خواهد شد میتواند برای بیماران مبتلا به این بیماری مفید باشد، همچنین در کنار این نکات وجود یک پرستار از مزایا خواهد بود.
نکته اول؛ پذیرش
بیماری ام اس، یکی از آن دسته از بیماریهایی است که علم هنوز موفق به پیدا کردن روشی برای درمان کامل آن نشده است. از این رو این بیماری جهش دارد و از فردی به فردی دیگر متغیر است.
خیلی از بیماران مبتلا به ام اس هستند که علائم خفیف این بیماری را دارند، اما به فعالیتهای روزانه نیز ادامه میدهند. پس همانطور هم که در ابتدا اشاره کردیم، پرستار نقش مهمی در بالا بردن روحیه فرد خواهد داشت.
متاسفانه در این میان نیز افرادی وجود دارند که فورا با شنیدن اینکه به این بیماری مبتلا هستند، عزت نفس خود را از دست میدهند و فکر میکنند چیزی جز ویلچیر دیگر پاسخگوی نیاز آنها نخواهد بود.
طبق آمار معلولیتهای ناشی از ام اس تنها درصد کمی از افراد را درگیر میکند. پس پذیرش این موضوع از مهمترین نکاتی است که هر فرد مبتلا به ام اس باید بداند.
نکته دوم؛ سیستم عصبی درگیر است، پس خونسرد باشید
پرستار و بیمار هر دو باید با یکدیگر صمیمی و هماهنگ باشند، نه تنها پرستار که وظایفی در قبال بیمار مبتلا دارد، بیمار هم وظیفه دارد که به خودش یاد بدهد در هر زمینهای خونسرد باشد و در صورت شنیدن هرگونه جوابی در برابر بیماری مقاومت کند.
ام اس یکی از بیماریهایی است که به صورت خود ایمنی عمل میکند. یعنی اینکه با حمله به سیستم عصبی، بدن را درگیر میکند و در نتیجه بدن را ناشناخته میپندارد. همین باعث از بین رفتن غلاف میلین اطراف سلولهای عصبی مغز و نخاع میشود.
شدت بیماری و درگیر شدن بیمار با این موضوع زمانی مشخص میشود که میزان از بین رفتن مغز و نخاع تحت تاثیر حملات مشخص شود. همانطور هم که در ابتدا گفته شد این بیماری در خانمها شایعتر است، از آقایان و بیشر سنین بین 20 الی 40 سال را در ایران درگیر میکند.
نکته سوم؛ افت و خیز بیماری ام اس
درصد بالایی از بیماران مبتلا به ام اس عود کردن و دوباره بهبود یافتن را تجربه خواهند کرد. یعنی در مدت زمانی علائم بیماری بروز پیدا میکند و سپس برای مدتی از بین میرود و شخص به حالت عادی بر میگردد.
زمانی که عود کردن بیماری شروع میشود، حملات به دستگاه و سیستم عصبی بدن آغاز میشود و باعث از کار انداختن این قسمت از بدن میشود.
رابطهای که برای این موضوع وجود دارد، این است که هر چه تعداد حملات بیشتر باشد و در فواصل زمانی کوتاهتری هم رخ دهد، در نتیجه بیماری پیشرفتهتر خواهد شد.
در نتیجه پرستار بیمار ام اس که از این افراد بر روی ویلچیر پرستاری میکند، آگاه است که بیمار از تخریب سیستم عصبی رنج میبرد به طوریکه قادر به کنترل و دفع ادرار و مدفوع نمیباشد.
نکته چهارم؛ تشدید بیماری در حضور گرما
بیمارانی که به ام اس مبتلا هستند، باید آگاه باشند که متاسفانه بر عکس تفکری که بیشتر افراد دارند، این بیماری در حضور گرما تشدید مییابد.
به هیچ وجه این دسته از بیماران نباید از سونا استفاده کنند، شاید علائم به صورت خفیف بروز نکند، اما باید بدانند که گرما باعث تحریک سیستم عصبی و در نتیجه تشنج خواهد شد.
واکنش سریعی که در اندام ایجاد میشود، به سبب بروز گرما است، بنابراین میتوان این استدلال را داشت که یکی از عوامل اصلی گرما است.
احساس ضعف در اندام و همچنین خواب رفتن بیش از اندازه و سوزن سوزن شدن پا یکی دیگر از علائم شایع این بیماری است.
پس پرستاری که از بیمار مبتلا به ام اس مراقبت میکند، باید همواره او را از در معرض قرار گرفتن مستقیم با گرما حفظ کند، بیمار هم باید در صورت بروز هرگونه مشکل فورا آن را به پرستار خود گزارش دهد.
نکته پنجم؛ پرستار بیمار ام اس یار و همراه
متاسفانه هیچ درمانی برای ام اس وجود ندارد و از این رو تنها چیزی که باعث بهبود روند و جلوگیری از تشدید میشود، این است که به عنوان یک پرستار بیمار ام اس همواره در دسترس باشید و به آنها کمک کنید.
ساعتها در کنار یکدیگر باشید و در مورد موارد مختلف که حالتان را خوب میکند، صحبت کنید. این موضوع باعث میشود تا هم بار روانی بیمار کاهش پیدا کند و هم شما به عنوان یک پرستار از مشکلات او آگاه میشوید و سعی میکنید این نقاط را بهبود ببخشید.
نکته آخر؛ برنامه غذایی مناسب
برنامه غذایی مناسب برای بیمار ام اس از اهمیت بالایی برخوردار است، به طوری که بارها آت را در این مقاله تکرار کردیم. بیمار را تشویق کنید تا حد امکان مواد غذایی سالم را در برنامه خود جای دهد.
بیست نکتهای که باید برای مراقبت از بیمار در نظر بگیرید!
1. از فیزیوتراپی غافل نشوید، زیرا با استفاده از آن میتوانید از بسیاری از مشکلات مثانه مانند سفتی و یا بی ثباتی آن آگاه شوید.
2. به عنوان یک پرستار بیمار ام اس شخص را به ورزش کردن تشویق کنید، اما نباید در این امر زیاده روی کرد. تحت نظر پزشک اینکار انجام میگیرد.
3. با مشاور صحبت کنید و از او کمک بخواهید تا خود شما به عنوان بیمار و یا بیمار مبتلا به ام اس را مشاوره دهد.
4. کنترل و دفع ادرار و مدفوع با توجه به داروها و نوشیدنیها قابل پیشگیری است.
5. داروهای مناسبی که برای بیمار تجویز میشود، با رعایت زمان و میزان خیلی خوب میتواند ضایعات نخاع و مغز را کاهش دهد.
6. باز هم تکرار میکنیم رژیم غذایی مناسب حتی بر روی کنترل و کاهش عفونت نیز تاثیر دارد.
7. عضویت در انجمن و گروههای حامی بیماران ام اس واقعا مفید خواهد بود.
8. با استفاده از فیزیوتراپی تمامی احساسات ناخوشایند در بدن کنترل میشوند.
9. از تجربههایی که در این مدت بدست آوردهاید بنوسید، زیرا این عمل هم به پزشک شما کمک میکند، هم باعث آشنا شدن خودتان با وضعیت فعلیتان میشود.
10. ماساژ راه حلی مناسب برای کاهش استرس و افسردگی است.
10 نکته بعدی
11. مهارتهای تازه و جدیدی را بیاموزید و سعی نکنید خودتان را محدود کنید.
12. ممکن است که از آن دسته از پرستارانی باشید که بیمار شما هرگز به صندلی چرخدار نیاز نداشته باشد.
13. درمانهای زیادی وجود دارد، اما دانشمندان هنوز به دنبال بهترین گزینه بدون عوارض هستند، پس ناامید نشوید.
14. اگر در چشم خود احساس درد و خستگی دارید، کورتون گزینه مناسبی برای شما خواهد بود.
15. ایمنی محل کار خود را به یک مشاور بسپارید.
16. از سبک زندگی و عوارض جانبی که داروها بر روی بدن شما دارند، آگاه شوید.
17. برای کم کردن استرس خود از کلاسهای یوگا و تایچی استفاده کنید.
18. شدت تناوب و حملات این بیماری با استفاده از داروها کاهش مییابند.
19. اگر لرزش دارید، از پزشک بخواهید به شما بگوید که تحرک مغزی برایتان مفید خواهد بود یا خیر.
20. طب سوزنی برای برطرف کردن اسپاسم عضلانی موثر است.
راه حلی برای درمان بیماری ام اس وجود دارد؟
با توجه به اینکه تا به امروز روشی برای درمان صددرصد این بیماری بوجود نیامده است، تنها کاری که از دست تمام عوامل درگیر بر میآید این است که نشانههای این بیماری را کنترل کرده و از پیشرفت آن جلوگیری کنند.
بیمارانی که درگیر با ام اس هستند، باید سبک زندگی خود را سالمتر کرده و همچنین از یک تیم متخصص کمک بگیرند.
همکاری با متخصص مغز و اعصاب، پرستار بیمار ام اس، فیزیوتراپ، کادر درمان و همچنین متخصصان حوزه سلامت بهداشت و روان میتواند به بیمار اطمینان خاطر بدهد.
روشهای دارویی که گفته شد میتوانند موثر باشند، اما تنها برای سرکوب کردن حملات بیشتر به کار میآیند، البته امروزه اقدامات جدیدی برای مبارزه با این بیماری پدید آمده است که امکان ترمیم نسبی سلولهای عصبی را در افراد امکان پذیر میکند.
با توجه به تحقیقات مشاهده شده است که دارو درمانی ممکن است، امکان عود کردن بیماری را تشدید کند. درمانهای جدید با استفاده از درمان سلولهای بنیادی انجام میشود. در ادامه مراحلی که با استفاده از سلولهای بنیادی صورت میگیرد را بیان خواهیم کرد.
پرستار بیمار ام اس چه وظایفی در حیطه آموزش دارد؟
خدماتی که پرستار برای بیمار و همچنین اعضای خانواده در نظر میگیرد، گسترده است. یکی از این وظایف خدمات مراقبتی این است که با توجه به روحیات و سطح بیماری چگونه میتواند شخص مبتلا به ام اس و همچنین خانواده را در زمینه آشنایی با بیماری و روند آن آموزش دهد.
پرستار بیمار ام اس در منزل قادر است که تمامی اصول اولیه یعنی فوریتهای پزشکی را به همه اعضای منزل آموزش دهد.
یکی از دلایل مهمی که پرستاران را به آموزش ترغیب میکند، این است که بیمار به دلیل مشکلات روحی که بخاطر بیماری با آن درگیر میشود، به سمت مصرف مواد مخدر نرود و همواره ذهن و جسم هوشیاری داشته باشد.
در این زمان است که اصول نگهداری توسط پرستار به همه آموزش داده میشود، آشنایی با فیزیک و آناتومی بدن اهمیت پیدا میکند و علائم حیاتی مانند ضربان قلب، فشار خون، قند و… همه روز و در لحظات مورد تایید پزشک، چک میشوند.
پرستاری که از بیمار ام اس مراقبت میکند، زیاد درگیر با مسائل تزریقاتی و پانسمان نیست و در واقع نرمش و فیزیوتراپی در این بیماران است که برای پرستار اهمیت دارد.
به همین دلیل نرمش و ورزش همواره به بیمار آموزش داده میشود و به طور مرتب تمرین و تکرار میشود.
این آموزشها اصولی هستند، زیرا بیماری ام اس شوخی بردار نیست، پس مطمئن باشید که پرستاری که استخدام کردهاید واقعا در این زمینه مهارت دارد. آموزش دادن برای رعایت بهداشت فردی نیز یکی دیگر از فعالیتهای مهم برای هر دو طرف است.
روشهای جلوگیری از پیشرفت بیماری ام اس در حضور پرستار
همانطور که گفته شد دو روش برای جلوگیری از تشدید ام اس با استفاده از به کارگیری سلولهای بنیادی وجود دارد:
1. در ابتدا برای از بین بردن سیستم ایمنی معیوب، شیمی درمانی صورت میگیرد. اگر با بیمار به طور مستقیم در ارتباط باشید و یا خودتان درگیر باشید، قطعا میپذیرید که این قسمت یکی از سختترین و دشوارترین مراحل این بیماری است.
2. در مرحله دوم از مغز استخوان و خون فرد مبتلا سلول بنیادی را میگیرند و سپس آن را به تدریج تزریق میکنند. سلولهای بنیادی دارای سلول و ایمنی سالم هستند.
پس از اینکه این دو مرحله با موفقیت پشت سر گذاشته شد، شاهد بهبود وضعیت بیمار خواهید بود.
در هر دوی این مراحل لازم است که به عنوان یک پرستار در کنار بیمار حاضر باشید و به او بگویید که درصد بالایی از افراد درگیر با این بیماری توانستهاند در انجام بسیاری از فعالیتهای خود مستقل شوند.
جالب است، بدانید که
• بررسی پیشرفت و روند بیماری ام اس با استفاده از اسکنرهای پرتوان قابل تشخیص است. کارشناسان با استفاده از رابطه مستقیم ضایعات قشری مغز و ناتوانی عصبی توانسته اند روند ام اس و پیشرفتهای اولیه را تشخیص دهند.
• علائم ام اس با مصرف کاکائو کاهش پیدا میکند، مطالعاتی که به تازگی انجام گرفته است بیان گر این موضوع است که خوردن شکلات تلخ و یا تیره سبب کاهش و از بین رفتن خستگی در بیماران ام اسی میشود و در نتیجه درد را برای بیماران کاهش میدهد.
• آسپرین میتواند بدن را در برابر با ام اس مقاوم نماید، پژوهشگران به این موضوع پی بردهاند که حتی دوزهای پایین آسپرین میتواند بیمار را به حالتی خود ایمن وارد نموده و باعث مقابله با ام اس می شود.
• نمک در بیماری ام اس میتواند آن را تشدید کند، به طوری که نمک باعث ایجاد اختلالات در خود ایمنی خواهد شد و از این رو یکی از عوامل موثر در پیشرفت و توسعه بیماری است.
• داروی آسم در جلوگیری از تحلیل مغز در بیماری موثر است. مدت زیادی است که در آمریکا برای جلوگیری از سرگیجه و سردرد در بیماری ام اس از داروهای آسم استفاده میکنند، همچنین در ژاپن نیز برای جلوگیری از سکته مغزی استفاده میشود. تحقیقات صورت گرفته نشان میدهد که این داروها سرعت ضایعه نخاع و مغز را 48 درصد کاهش میدهند.
پس وجود یک پرستار بیمار ام اس میتواند در کنار روند بهبود بیماری، باعث تسهیل کارها و همچنین تسکین خاطر بیمار مبتلا و اعضای خانواده شود.
روند درخواست پرستار بیمار ام اس در منزل
افرادی که قصد دارند، برای بیمار پرستار استخدام کنند، از طریق روشهای مختلفی میتوانند اینکار را انجام دهند، البته لزوم این شرایط رعایت قوانینی است که برای آن در نظر گرفته میشود. اولین مورد تحقیق و جستجو در مورد یک مرکز است.
دومین مورد این است که به ترجیح خود شخص پیگیر، این درخواست از طریق تماس انجام شود و یا حضوری!
موضوع بعدی تکمیل فرمی است که در اختیار افراد قرار میگیرد که برای برخی از مراکز به صورت اینترنتی هم موجود است.
تا اینجای کار اطلاعات درون سیستم ثبت میشود و برای تایین استخدام پرستار بیمار ام اس زمانی در نظر گرفته میشود تا با وضعیت بیمار آشنایی پیدا کنند. در نتیجه سوابق و تجارب پرستار در اختیار متقاضی قرار داده خواهد شد و پرستار کار خود را آغاز میکند.
وضعیت این بیماری و استخدام پرستار بیمار ام اس در منزل در ایران چگونه است؟
در ایران بیش از 67 هزار بیمار مبتلا به ام اس وجود دارد که حدودا سالانه 5000 نفر در سال در وزارت بهداشت به ثبت میرسد. بیماری ام اس یک بیماری شناسنامه دار است و با توجه به توضیحاتی که پیشتر در این زمینه داده شد، باید از دوران مشاهده علائم آن تحت بررسی قرار بگیرند.
آماری که در وزارت بهداشت به ثبت میرسد با آماری که در انجمن بیماری ام اس وجود دارد، متفاوت است، زیرا برخی از بیماران وجود دارند که از فاز درمان خارج شده و وارد فاز پوششی قرار گرفتهاند.
به طور کلی تمهیدات صورت گرفته برای بیماری در ایران نیز بسیار کارشناسی شده پیش میرود و از این رو افراد برای درمان تشویق میشوند.
استخدام یک پرستار برای بیماران ام اس باید از طریق مراکزی که این خدمات را به عهده دارند، پیگیری شود. مراکزی که مجوز وزارت بهداشت و درمان را دارا هستند و پرستاران خود را از جهتهای مختلف مانند فیلترهای رفتاری، مهارتی و اخلاقی بررسی کردهاند.
همانطور که گفته شد پرستارها جزء افرادی هستند که خیلی خوب با افراد ارتباط میگیرند. از این رو پرستار باید به اینکه چگونه با محیط اطراف و همچنین افراد رفتار داشته باشد، را بداند و با هرکسی به شیوه اخلاقی خودش رفتار کند.
وضعیت جسمی بیمار باید همواره مورد بررسی قرار بگیرد و پرستار باید دقت کند که تمام تلاش خود را برای بهبود روند و کمتر شدن علائم به کار بگیرد.
جمع بندی
تمامی مواردی که در این مقاله برای شرایطی که یک پرستار مخصوص بیمار ام اس گفته شد را باید در هنگام استخدام در نظر داشته باشید. حتما قبل از استخدام پرستار متوجه آماده بودن پرستار برای مواجه با موقعیتهای سخت شوید و خود را نیز برای برطرف کردن نیازهای او به جهت رفاه بیمار آماده کنید.