آلفا طب

نوار مغز چیست و چرا انجام می شود؟

نوار مغز و علت انجام نوار مغز چیست؟

الکتروانسفالوگرام چیست؟ نوار مغز یا الکتروانسفالوگرام (EEG)، آزمایشی است که در آن ناهنجاری‌ها و مشکلات موجود در امواج مغزی را تشخیص می‌دهد. هر یک از اقداماتی که توسط مغز انجام می‌شود، با تولید بارهای الکتریکی بسیار کوچکی همراه است. ازاین‌رو می‌توان بسیاری از بیماری‌های مغزی را باتوجه‌به تغییرات در بارهای الکتریکی تشخیص داد. در ادامه به پاسخ نوار مغز چیست و چرا انجام می‌شود؟ می‌پردازیم و این روش تشخیصی پر کاربرد را به طور کامل بررسی می‌کنیم.

شما می‌توانید بدون نیاز به خروج از منزل یا محل خود با پزشکان متخصص، تکنسین‌های حرفه‌ای و پرستاران آموزش‌دیده مرکز خدمات پزشکی آلفاطب برای درمان و تشخیص انواع بیماری‌ها و مشکلات اقدام کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید و از مشاوره رایگان بهره‌مند شوید.

نوار مغز برای چیست؟

شاید بپرسید کاربرد نوار مغز چیست؟ به‌طورکلی، هر فعالیتی که توسط مغز انجام می‌شود، می‌تواند امواج الکتریکی مختلفی را تولید کند. این امواج که در گروه‌بندی‌های مختلف قرار می‌گیرند، می‌توانند توسط الکترودها ضبط و ثبت شوند تا با کمک آن‌ها بتوان اختلالات و ناهنجاری‌های مغز را تشخیص داد.

کاربرد نوار مغز برای تشخیص بسیاری از بیماری‌ها از جمله اختلالات خواب، بیش‌فعالی، صرع و غیره قابل‌بررسی است. بیمارانی که نیاز به تشخیص این بیماری‌ها دارند، می‌توانند از نوار مغز کمک بگیرند تا امواج مغزی آن‌ها به طور دقیق ثبت گردد. همچنین از نوار مغز برای بررسی میزان فعالیت مغز در افراد به کما رفته و بیهوش استفاده می‌کنند. بسیاری از مشکلات مغزی دیگر از جمله سکته مغزی، التهاب مغزی و زوال عقل نیز با کمک نوار مغز قابل‌تشخیص است.

مرکز خدمات پزشکی آلفاطب با پزشکان متخصص و تجهیزات به‌روز، امکان انجام نوار مغز و سایر خدمات پزشکی و درمانی را برای عزیزانی که به هر دلیل امکان خروج از منزل را ندارند فراهم کرده است. شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید و از مشاوره رایگان بهره‌مند شوید. در صورت نیاز پزشک، پرستار یا تکنسین‌ها در سریع‌ترین زمان به محل شما اعزام می‌شوند و در طول مسیر تشخیص، درمان و مراقبت‌های تخصصی در کنار هستند.

نوار مغز برای چیست؟

نوار مغز چه چیز را نشان می دهد؟

اینکه نوار مغز چه چیزی را نشان می‌دهد یک بحث بسیار تخصصی است. اما به‌طورکلی می‌توان گفت نوار مغزی، فعالیت الکتریکی مغز را مشخص می‌کند تا پزشکان بتوانند با کمک اطلاعات به‌دست‌آمده از نوار مغز، به‌خوبی مشکلات مغزی را در فرد تشخیص دهند.

نامنظم‌بودن شکل امواج به‌دست‌آمده در نوار مغز می‌تواند نشان‌دهنده مشکلاتی در عملکرد مغز باشد؛ بنابراین باید به شکل و میزان امواج دقت بسیار زیادی داشت. پزشک مغز و اعصاب با بررسی نوار مغز می‌تواند مشکلات ایجاد شده را شناسایی کند. درصورتی‌که امواج غیرطبیعی باشند، پزشک می‌تواند با انجام بررسی‌های بیشتر و تست‌ها و معاینات متعدد، از میان احتمالات مشکل مغزی را تشخیص داده و عوارض ناشی از این مشکلات را برطرف کند.

امواج موجود در نوار مغز می‌توانند مبنای تشخیص بیماری‌های مختل باشند. به‌طورکلی، کاهش یا افزایش این امواج می‌تواند نشان‌دهنده بیماری‌های مختلف باشد. در ادامه امواج و ویژگی‌های هرکدام را بررسی می‌کنیم.

  • امواج آلفا: امواج آلفا در مقابل امواج بتا قرار می‌گیرند. این امواج زمانی پدیدار می‌شوند که شما در حال استراحت، مدیتیشن و قدم‌زدن هستید. اگر بی‌قراری و مشکلات مربوط به روحی وجود داشته باشد، این امواج می‌توانند برای تشخیص مورداستفاده قرار گیرند.
  • امواج گاما: امواج گاما یکی از انواع امواجی هستند که برای تمرکز و توجه مورد بررسی قرار می‌گیرند. این امواج زمانی تولید می‌شوند که مغز در حال یادگیری چیز جدیدی است و یا در حال بررسی موضوع خاصی باشد. این اختلال در مغز می‌تواند نشان‌دهنده مشکلات یادگیری و تمرکز باشد.
  • امواج بتا: درصورتی‌که افراد در حال انجام یک سری‌کارهای ذهنی مانند صحبت‌کردن باشند، امواج بتا ساطع می‌شوند. امواج بتا در تفکر و حل مسئله تأثیر بسیار زیادی دارند و ناهماهنگی در شکل این امواج می‌تواند نشان‌دهنده اختلالات اضطرابی، وسواس و اختلالات مرتبط با خواب باشد.
  • امواج تتا: امواج تتا مربوط به خیال‌پردازی و ایده‌سازی در ذهن هستند. در هنگام فعالیت، کارکردن، دوش‌گرفتن و استراحت‌کردن، این امواج دیده می‌شوند. در واقع در هر زمانی که شما درگیری ذهنی داشته باشید، امواج تتا منتشر می‌شوند.
  • امواج دلتا: امواج دلتا از جمله امواج مغزی هستند که می‌توانند هنگام خواب عمیق ایجاد شوند. البته به شرطی که خواب عمیق شما بدون رؤیا باشد. امواج دلتا بیشتر از صفر هستند و زمانی صفر می‌شوند که مرگ مغز اتفاق بیفتد.

بیماری هایی که با نوار مغز تشخیص داده می شوند

انجام نوار مغز به‌عنوان یکی از بهترین روش‌های کاربردی برای تشخیص بیماری‌ها شناخته می‌شود و پزشکان، آن را برای افراد مختلف با علت‌های متفاوت توصیه می‌کند؛ بنابراین، بهتر است از پزشک خود بپرسید علت انجام نوار مغز چیست؟ اما بدیهی است که کلیه اختلالات و بیماری‌های مغزی می‌توانند با این نوع نوار مغز مورد بررسی قرار گیرند که در ادامه به چند نمونه از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

  • آسیب به سر
  • تومور مغزی
  • آنسفالیت یا التهاب مغز
  • سکته مغزی
  • مشکلات مربوط به خواب
  • اختلالات تشنج
  • اختلالات در عملکرد مغز
  • مشکلات مرتبط با حافظه
  • دمانس یا زوال عقل

چگونه برای نوار مغز آماده شویم؟

چگونه برای نوار مغز آماده شویم؟

گرفتن نوار مغز در منزل از جمله خدمات ساده‌ای است که بدون هیچ نگرانی می‌توانید در منزل انجام دهید. پزشک متخصص باید باتوجه‌به تشخیص خود، نحوه انجام نوار مغز را پیشنهاد کرده و تجویز کند تا پرسنل اعزام شده طبق همان روال مراحل انجام نوار مغز را انجام دهند.

نوار مغز می‌تواند در یک بازه زمانی کوتاه 15 الی 30 دقیقه ای انجام شود. برای انجام این کار نیازی به بیهوشی نیست و شما فقط باید روی تخت بنشینید یا دراز بکشید تا تست انجام شود. برای آمادگی جهت انجام نوار مغز، به نکاتی که باید قبل، بعد و حین انجام آن رعایت شود می‌پردازیم.

نکات قبل از نوار مغز

برای اینکه بتوانید نوار مغز را با درصد خطای کمتر انجام دهید، نیاز است موهای خودتان با شامپو بشویید. دقت کنید که هیچ ماده اضافه‌ای روی سر و موها نباید باشد. پس قبل از انجام تست از ماسک مو، نرم‌کننده مو یا ژل استفاده نکنید.

اگر داروی خاصی مصرف می‌کنید، حتماً قبل از انجام تست با پزشک مشورت کنید و در صورت نیاز، مصرف دارو را قطع کنید. حداقل تا 6 ساعت قبل از انجام نوار مغز، مصرف کافئین را ممنوع کنید و اگر پزشک تجویز کرده که شب قبل از انجام نوار مغز کمتر بخوابید، حتما این کار را انجام دهید. چون ممکن است در طول انجام آزمایش نیاز باشد که با قرص به خواب بروید تا امواج مغزی شما در طول خواب نیز ثبت شوند.

نکات بعد از نوار مغز

درصورتی‌که نوار مغز را در مراکز درمانی و خارج از منزل انجام داده‌اید، می‌توانید پس از انجام نوار مغز به منزل بروید و کارهای روزمره خود را انجام دهید. مگر اینکه پزشک متخصص از شما درخواست کرده باشد که در حین انجام آزمایش قرص آرام‌بخش یا خواب‌آور بخورید. در این صورت ممکن است کمی خواب‌آلود باشید و نتوانید رانندگی کنید. اگر داروهای خودتان را قبل از انجام این تست قطع کرده‌اید، می‌توانید با مشورت پزشک مجدداً آن‌ها را مصرف نمایید.

نکات حین انجام نوار مغز

برای انجام نوار مغز لازم است که ابتدا فرد روی تخت بخوابد یا بنشیند و در حالت سکون باشد. بسته به زمان موردنیاز برای ثبت امواج مغزی، زمان حضور فرد از سوی پزشک متخصص و مدت‌زمان انجام تست به شما اعلام می‌شود. سپس پزشک یک کلاه کشی را روی سر شما قرار می‌دهد تا الکترودها روی آن ثابت بمانند.

بسته به نوع تست حدود 25 الکترود روی سر باید قرار می‌گیرد. در صورت نیاز می توان از ژل برای ثابت نگه داشتن الکترودها روی سر استفاده کرد. باتوجه به نوع امواج مغزی که باید ثبت شوند، ممکن است از شما خواسته شود تا مدت زمان زیادی را بخوابید یا سرپا بمانید. یا اینکه در صورت نیاز کارهای خاصی را مانند جمع و تفریق و اعمال ریاضی انجام دهید.

نوار مغز در منزل توسط مرکز خدمات پزشکی آلفاطب

یکی از دغدغه‌های افرادی که قصد انجام نوار مغز دارند، حضور در کلینیک‌ها و مراکز درمانی برای انجام نوار مغز است. بسیاری از کودکان و نوزادان به دلیل اینکه نمی‌دانند نوار مغز چیست و به چه دلیل انجام می‌شود، استرس و نگرانی زیادی در حین انجام این کار دارند. حضور آن‌ها در بیمارستان‌ها و کلینیک‌ها نیز باعث ترس و هراس بیشتر می‌شود که ممکن است روند و نتیجه نوار مغزی را مختل کند. همین‌طور افرادی که به هر دلیل امکان خارج‌شدن از منزل و مراجعه به مراکز درمانی را ندارند نیز می‌توانند از این خدمات در محل خود بهره‌مند شوند و برای تشخیص و درمان بیماری خود اقدام کنند.

تیم پزشکی آلفاطب امکان انجام نوار مغز در منزل را برای شما فراهم می‌کند و می‌کوشد خدمات پزشکی و درمانی را با اعزام پزشک، پرستار و تکنسین‌های حرفه‌ای با تجهیزات پیشرفته پزشکی به محل شما؛ در سریع‌ترین زمان و بالاترین کیفیت ارائه کند. همچنین تیم متخصص آلفاطب امکان مشاوره رایگان تلفنی را قبل از انجام هرگونه خدمات فراهم کرده است و بعد از گرفتن خدمات نیز می‌توانید از پشتیبانی رایگان بهره‌مند شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×