و امروز قصد داریم در این مقاله اطلاعات مفیدی را در رابطه با نصب سوند در منزل با شما به اشتراک بگذاریم و به تمام سوالات شما در این باره پاسخ دهیم، بنابراین امیدواریم تا انتهای مطالب با ما همراه باشید، البته در ابتدا باید شما با مفهوم سوند، انواع آن و کاربرد آن آشنا شوید.
مجموعه آلفا طب با اخذ مجوز رسمی از دانشگاه علوم پزشکی ایران و وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی و با در اختیار داشتن کادر متخصص و مجرب آماده است تا در سریع ترین زمان ممکن برای ارائه خدمات پزشکی و پیرا پزشکی در منزل یا محل کار شما در کنار شما باشد.
تمامی پرسنل دارای مدارک و تضامین کافی نزد شرکت می باشند.
*پوشش دهی کلیه مناطق تهران
*نازل ترین قیمت و بهترین کیفیت
*امکان صدور گواهی برای ارائه به بیمه درمانی شما
تلفن های تماس :
پس از آگاهی کامل در رابطه با این کالای پزشکی، ما نحوه نصب سوند در منزل و مزایای انجام این کار را نسبت به مراجعه به کلینیک و بیمارستان را به صورت مفصل شرح خواهیم داد.
سوند یا به عبارتی سوند فولی به چه می گویند؟
به طور کلی به چه علت از سوند استفاده می شود؟
در چه هنگامی لازم است که نصب سوند در منزل انجام شود؟
چه نکاتی باید قبل از نصب سوند در منزل رعایت شود؟
نحوه نصب سوند در منزل چگونه می باشد؟
هنگام نصب سوند سوپراپوبیک در منزل چه نکاتی باید رعایت شود؟
طریقه نصب و گاواژ مواد غذایی از طریق سوند معده در منزل چگونه است؟
چه عواملی بر هزینه سوند در منزل تاثیر دارند؟
کیسه های ادرار دارای چه مدل هایی هستند؟
خارج کردن سوند فولی در خانه چگونه انجام می شود؟
پس از خارج کردن سوند چگونه باید از نرمال بودن علائم حیاتی خود مطلع شویم؟
چه کاری انجام دهیم تا سریعا دستگاه ادراری و مثانه ما به حالت نرمال باز گردد؟
مصرف سوند در موارد مختلف چگونه است؟
برای محافظت از سوند نصب شده در منزل چه نکاتی باید رعایت شود؟
عوارض نصب سوند چه علائمی دارد؟
طریقه نصب سوند برای بانوان در منزل چگونه است؟
سوند یا به عبارتی سوند فولی به چه می گویند؟
سوند فولی، لوله ای کاملا بهداشتی و استریل با ضخامت بسیار کم متناسب با مجرای دفع ادرار می باشد، که برای تخلیه بی دردسر ادرار در افراد مسن که به دلیل کهولت سن که قادر نیستند به صورت مکرر به دستشویی بروند و افرادی که دارای بیماری های بی اختیاری ادرار هستند مورد استفاده قرار می گیرد، به گونه ای که سوند را وارد مثانه می کنند تا جریان ادرار را کنترل کند. سوند فولی در انتهای خود از کیسه ای بادکنک مانند بهره می برد که با آب مقطر پر می شود و با جای گیری کامل در مثانه مانع خارج شدن ناگهانی سوند می شود، این کالای پزشکی می تواند به صورت طولانی مدت در مثانه بماند و شما نیاز ندارید که پس از هر بار دفع ادرار آن را تعویض کنید، به همین خاطر به این کالا، سوند جای گیرنده نیز می گویند.
به طور کلی به چه علت از سوند استفاده می شود؟
سوند ها دارای انواع مختلفی هستند که برای استفاده های مختلف نصب و استفاده می شوند. مانند: گرفتن نمونه ادرار در ظرف استریل برای افرادی که خود قادر به نمونه گیری به نیستند، بعد از انجام دفع ادرار برای اندازه گیری میزان ادرار باقی مانده در مثانه از سوند استفاده می شود.
استفاده برای افرادی که دارای بیماری های مختلفی هستند که دفع ادرار آنها را با اختلال مواجه می کند، استفاده برای افراد مسن که دچار تکرر ادرار و بی اختیاری ادرار به دلیل کهولت سن می شوند(چه خانوم و چه آقا )، مورد دیگر استفاده پس از عمل های جراحی می باشد که بیمار قادر به تحرک و دفع ادرار نیست که نصب سوند در این مورد به صورت موقت است و بعضا هم از سوند برای تخلیه کامل مثانه برای انجام آزمایش های به خصوص استفاده می شود و آخرین مورد استفاده از سوند در افرادی است که دچار اختلال ادرار از طریق سنگ کلیه شده اند، به گونه ای که در این افراد سنگ کلیه جریان ادرار را مسدود می کند و ادرار در پشت مثانه جمع می شود و برای تخلیه آن، فقط از طریق نصب سوند امکان پذیر است.
در چه هنگامی لازم است که نصب سوند در منزل انجام شود؟
• در بعضی از افراد اتفاقی رخ می دهد که منجر به حبس شدن ادرار در مثانه می شود، به گونه ای که این اتفاق باعث به وقفه افتادن دفع ادرار می شود حتی ممکن است با فشار زیاد، مقداری ادرار دفع شود اما مثانه به صورت کامل تخلیه نشود، ما با ارائه خدمات نصب سوند در منزل می توانیم شما را از دردسر های دفع ادرار رهایی بخشیم.
• بیماری های مثانه، هایپرتروفی، بزرگی غده پروستات و حتی سرطان پروستات هرکدام از عوامل شایع در مسدود شدن مجاری ادراری هستند که موجب تنگی و چسبندگی پیشابراه می شوند و افراد در هنگام بروز هر یک از این بیماری ها ملزم به استفاده از سوند می شوند. چه بسا بهتر است که نصب سوند را در منزل انجام دهید و و دیگر مشکل رفت و آمد به مراکز پزشکی و معطلی های آن را نداشته باشید. ما به وسیله تجهیزات کامل درمانی، نصب سوند در منزل را برای شما امکان پذیر می کنیم.
• نصب سوند در افرادی که فاقد بیماری های مثانه و دفع ادرار هستند نیز امکان پذیر است، به عنوان مثال ما می توانیم خدمات نصب سوند در منزل را برای افرادی که دارای ناتوانی های مختلفی هستند ارائه دهیم. از جمله: کهولت سن، افرادی که در حادثه های مختلف مجروح شده اند و یا افرادی که دچار اختلال در تحرک هستند.
• اگر شما از کهولت سن، عدم تحرک و یا اختلال در دفع ادرار برخوردار هستید و پزشک برای شما آزمایش ادرار تجویز کرده است و مراجعه به مراکز درمانی برای شما دشوار است، ما می توانیم خدمات نصب سوند در منزل را به شما ارائه دهیم و نمونه گیری را از طریق نصب سوند در منزل شما انجام دهیم و در این صورت شما دیگر هزینه رفت و آمد به مراکز درمانی را نخواهید داشت و علاوه بر ساده تر شدن نصب سوند، از لحاظ هزینه نیز نمونه گیری در منزل بسیار به صرفه تر است.
• اگر شما دوره نقاهت پس از جراحی پروستات را طی می کنید و مدام نیاز به نمونه گیری جهت آزمایش دارید و یا سوند شما به علت جراحی باید پس از مدتی به صورت دوره ای تعویض شود، بدیهی است که با توجه با وضعیت پس از جراحی، مراجعه مداوم به آزمایشگاه و بیمارستان برای شما دشوار باشد. ما به شما نصب و تعویض سوند در منزل را توصیه می کنیم. با نصب سوند در منزل شما می توانید در هزینه های متفرقه صرفه جویی کنید و از بهترین خدمات ما برخوردار شوید.
چه نکاتی باید قبل از نصب سوند در منزل رعایت شود؟
• ابتدا لازم است که ناحیه تناسلی را کاملا ضد عفونی کنید و نظافت آن را رعایت کنید، زیرا در صورت آلوده بودن ناحیه تناسلی هنگام نصب سوند ممکن است آلودگی به داخل مثانه و مجرای ادراری نفوذ کند و موجب عفونت مثانه شود.
• قبل از نصب سوند، نیاز است که شما حداقل به مدت 48 ساعت از لباس های زیر نخی و گشاد استفاده کنید، زیرا قبل از نصب سوند باید هوا در ناحیه تناسلی جریان داشته باشد و منافذ پوستی ناحیه مذکور را باز نگه دارد و پوشیدن لباس های زیر تنگ، موجب چسبندگی لوله ادرار در ناحیه تناسلی شده و نصب سوند را با مشکل مواجه می کند، بنابراین توصیه می کنیم حتما نکات قید شده را رعایت کنید. پس از فرا رسیدن زمان نصب سوند، در صورتی که ما از آمادگی شما اطمینان حاصل کردیم، خدمات نصب سوند در منزل را با استفاده از جدید ترین تجهیزات به شما ارائه می دهیم.
نحوه نصب سوند در منزل چگونه می باشد؟
قبل از نصب سوند ناحیه تناسلی به وسیله محلول استریل کاملا ضد عفونی می شود و از ابتدای پیشابراه تا انتهای اطراف ناحیه تناسلی به وسیله گاز استریل پاک می شود، سپس سوند فولی را به نوعی ژل استریل که از قبل با آب محلول شده است آغشته می کنیم و سوند را از طریق مجرای ادراری وارد مثانه می کنیم. زمانی که سوند را به طور کامل وارد مثانه کردیم، بادکنک سوند کاملا در مثانه قرار گرفته و پس از اطمینان از جای گیری بادکنک سوند، آن را به وسیله 10 سی سی آب پر می کنیم.
لازم به ذکر است که ما این کار را برای شما بدون هیچگونه درد انجام می دهیم. وقتی که سوند در جای خود قرار گرفت دیگر نیاز نیست برای دفع ادرار به مثانه فشار وارد کنید زیرا در صورد وجود ادرار در مثانه به صورت خودکار به وسیله سوند فولی تخلیه می شود و به درون کیسه ادرار منتقل می شود
همچنین ما می توانیم با توجه به وضعیت جسمانی شما و یا بیمار شما، کیسه ادرار ثابت و متحرک را پیشنهاد کنیم تا خیالتان از بابت حمل و تخلیه آن راحت شود.
انواع سوند هایی که می توانید برای استفاده در منزل نصب کنیم کدامند ؟
سوندها دارای مدل های مختلفی هستند، اما شایع ترین انواع سوند که مورد استفاده قرار می گیرند سوند های ادراری و سوند های معده هستند و سوند های ادراری، خود دارای دو مدل به خصوص هستند، که عبارتند از:
1. سوند ادراری دائمی:
این نوع از سوند که مدل رایج سوند است و به صورت متداول مورد استفاده قرار می گیرد، طبق مدت زمان معینی در مثانه فرد نصب می شود و به صورت کوتاه مدت و طولانی مدت مورد استفاده قرار می گیرد. این سوند که همان سوند فولی است و در بالا به آن پرداختیم، عموما از طریق مجرای ادرار در مثانه تعبیه می شود و به ندرت نیز ممکن است با سوراخ کردن نقطه کوچکی در زیر شکم، آن را در مثانه قرار دهند. اصطلاحا به این نوع، سوند داخلی نیز گفته می شود که در ابتدای خود از یک بادکنک کوچک بهره می برد که در مثانه قرار می گیرد و پس از اینکه با 10 میلی لیتر آب پر شد، مانع در آمدن ناگهانی سوند می شود.
2. سوند خارجی یا به عبارت دیگر سوند کاندومی:
این نوع سوند که به عنوان سوند کاندومی شناخته می شود، از انواع سوند خارجی است. همان طور که از اسم این کالای پزشکی مشخص است، کاملا در بیرون بدن تعبیه می شود و منحصرا مخصوص آقایان است، سوند خارجی عمدتا برای مردانی نصب می شود که عارضه خاصی ندارند ولی توانایی کنترل ادرار خود را نیز ندارند. مانند بیمارانی که دارای فراموشی هستند.
ظاهر این سوند بیشتر شبیه به کاندومی می باشد که در بالای آن یک لوله باریک مخزن دار نصب شده باشد. استفاده از سوند کاندومی بسیار ساده تر و بی دردسرتر سوند دائمی است و برای افرادی که به سوند نیاز دارند، استفاده از آن ساده تر است.
این سوند عوارض جانبی در اثر استفاده از سوند را به حداقل می رساند و نصب آن بسیار ساده تر است و ما می توانیم نصب هر دو مدل سود مذکور را برای شما و یا بیمارتان در منزل انجام دهیم.
3. سوند های کوتاه مدت:
بعضی از افراد ممکن است فقط یک بار به سوند نیاز داشته باشند مانند یک بیمار پس از عمل جراحی که فقط برای یک بار تخلیه مثانه به سوند احتیاج دارد. این افراد لزوما باید از سوند هایی با عنوان سوند کوتاه مدت یا یکبار مصرف استفاده کنند. این سوند نیز مانند سایر سوند ها از طریق مجاری ادراری و یا ایجاد سوراخ کوچکی در زیر شکم قابل استفاده می باشد.
4. سوند سوپراپوبیک:
نوع دیگری از سوند است که دارای توضیحاتی مفصل است که به آن میپردازیم: این سوند، کاربردی کاملا متفاوت با سوند های نام برده شده در بالا دارد و به طول کلی در دسته ای مجزا قرار می گیرد. این سوند حاوی یک لوله انعطاف پذیر می باشد که ادرار را مستقیم از داخل مثانه تخلیه می کند و عموما برای افرادی کاربرد دارد که به هیچ وجه قادر به دفع ادرار نیستند.
عمده تفاوت این سوند با سوند های دیگر این است که بجای نصب و اتصال به پیشابراه، از طریق ایجاد یک سوراخ ریز در ناحیه زیر شکم مستقیم به مثانه وارد شده و آن را تخلیه می کند.
این مدل سوند می تواند مورد مناسبی برای افرادی باشد که میلی به استفاده از سوند های متصل به مجاری ادراری ندارند، اما نقطه ضعف این سوند نسبت به سایر سوند ها این است که به مراقبت بیشتری جهت جلوگیری از عفونت نیاز دارد.
5. نوع دیگری از سوند، سوند معده است که هیچ گونه ارتباطی با سوند های ادراری ندارد. سونده معده لوله باریک و منعطفی است که از آن برای رساندن آب و مواد غذایی به معده هنگامی که فرد توانایی خوردن و آشامیدن را ندارد استفاده می شود، به گونه ای که به بینی متصل می شود و غذا را از راه بینی به معده می رساند.
علاوه بر این از سوند معده برای دادن دارو به بیمار نیز استفاده می شود. برای استفاده از سوند معده به لوازم خاصی احتیاج داریم که عبارتند از: یک سرنگ گاواژ، غذای رقیق شده و یک ظرف استریل.
هنگام نصب سوند سوپراپوبیک در منزل چه نکاتی باید رعایت شود؟
این سوند عموما در مجاری ادراری و پیشابراه نصب نمی شود و ممکن است به صورت طولانی مدت مورد استفاده قرار گیرد. ما به شما این سوند را به عنوان جایگزین مناسبی برای سوندهای مجاری توصیه می کنیم.
این سوند در مواقع متفاوتی استفاده می شود که عبارتند از: هنگامی که مجاری ادراری صدمه دیده باشد، زمانی که عضلات و مفاصل لگن ضعیف شده باشند، پس از عمل های جراحی، زایمان، پروستات، رحم و مثانه، هنگامی که فرد به فعالیت های جنسی بپردازد و به صورت مداوم به سوند نیاز داشته باشد، برای استفاده های طولانی مدت (زیرا ساده تر از سوند مجاری ادرار تعویض می شود)، افرادی که از انسداد مثانه رنج می برند و بیماری شان از طریق دارو و عمل جراحی درمان نمی شود.
هنگامی که بخواهید یک سوند سوپراپوبیک را نصب کنید، شما نیاز به یک عمل جراحی جزئی دارید. ما با استفاده از داروهای بی حسی بدون عوارض به ساده ترین روش این کار را در منزل برای شما انجام می دهیم. لازم به ذکر است که این سوند هیچ گونه ارتباطی با مجاری ادراری و آلت تناسلی ندارد، اما نقطه مشترک آن با سوند های مجاری همان بالون یا بادکنک انتهای سوند است که در مثانه قرار می گیرد و مانع خارج شدن سوند می شود.
این نوع سوند علاوه بر مزایایی که دارد طبیعتا دارای خطراتی نیز می باشد. این خطرات عموما با خطرات ناشی از سوند ادراری مشترک هستند.
به عنوان مثال اگر آلودگی از طریق سوند به مجاری ادراری و مثانه وارد شود، با نفوذ باکتری ها به آن ناحیه می تواند عفونت مثانه را در پی داشته باشد. اگر به موقع عفونت مهار نشود، می تواند تا کلیه ها گسترش یابد.
این نوع عفونت که با عنوان cauti نیز شناخته می شود، می تواند بسیار مخرب و خطرناک باشد. خصوصا در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارن. بنابراین توصیه می کنیم در هنگام مواجهه با علائم عفونت سریعا با ما تماس حاصل فرمایید تا شما را در راستای رفع عفونت راهنمایی کنیم. به طور مختصر می توان به دیگر عوارض ناشی از استفاده طولانی مدت از سوند به مواردی اشاره کرد که عبارتند از:
التهاب و تورم در ناحیه کلیوی، عفونت کلیه، سنگ کلیه و بعضا سنگ مثانه.
سوندهای سوپراپوبیک دارای مزایای متعددی می باشند که قصد داریم به آنها اشاره کنیم: تمیز کردن این سوند در استفاده طولانی مدت بسیار ساده تر از تمیز کردن سوند های مجاری است، سوراخ کردن زیر شکم می تواند ساده تر از حمل کردن یک سوند مجاری باشد به خصوص برای افرادی که قادر به راه رفتن نیستند، نصب این سوند برای افراد محفوظ به حیا می تواند قابل تحمل تر از نصب سوند در آلت تناسلی باشد و به این افراد اعتماد به نفس می دهد.
• افراد باید حتما قبل از نصب سوند مورد غربالگری قرار گیرند.
• پس از نصب سوند ما شمارا کاملا تحت نظر مراقبت های پزشکی قرار می دهیم.
• پس از نصب سوند آنتی بیوتیک هایی از طریق روش عضلانی برای شما تزریق می شود تا خطر ابتلا به عفونت به صفر برسد.
این نوع سوند که عموما در داخل منزل آماده و نصب می شود، باید به شدت تحت مراقبت قرار گیرد. مراقب از سوند سوپراپوبیک مقداری زمان بر است و پاکیزگی در آن کاملا باید رعایت شود. پس از نصب سوند، ما آموزش های لازم جهت مراقبت از سوند را به شما ارائه می دهیم که عبارتند از شستشوی سوند، مدت زمان لازم برای تعویض سوند، پروسه ای که باید برای خارج کردن سوند طی کنید که می توان از آن به آغشته کردن سوند به مواد لغزنده اشاره کرد
نحوه تعویض کیسه های ادرار، روش تعویض پانسمان و مدت زمان تعویض پانسمان، آموزش در رابطه با استحمام پس از نصب سوند، آموزش در خصوص میزان مصرف مایعات در راستای تصویه کلیه و مثانه، آموزش در جهت به حداقل رساندن ابتلا به عفونت با توجه به رعایت نظافت و بهداشت شخصی.
طریقه نصب و گاواژ مواد غذایی از طریق سوند معده در منزل چگونه است؟
ما می توانیم سوند معده را برای شما و یا بیمارتان در منزل به راحتی بدون درد و خونریزی تعبیه کنیم. پس از نصب سوند معده، ابتدا دست های خود را ضدعفونی می کنیم، سپس باید از صحیح قرارگرفتن سوند در معده مطمئن شویم، به گونه ای که سرنگ گاواژ را به انتهای سوند وصل می کنیم و پیستون آن را را به خارج می کشیم.
اگر مایع زرد رنگ به داخل سرنگ ریخته شود مطمئن می شویم سوند به درستی در معده قرار گرفته است، سپس مواد غذایی رقیق شده را به مدت 45 دقیقه در مجاورت هوا قرار می دهیم تا دمای غذا متناسب با دمای محیط شود. بیمار را به حالت نشسته در می آوریم. پس از آن، مواد غذایی را به داخل سرنگ می کشیم و با وصل کردن سرنگ به انتهای سوند مواد رقیق شده را به داخل معده بیمار تزریق می کنیم
سپس سرنگ را شسته و آن را برای مرحله بعدی تزریق آماده می کنیم. مراحل تزریق دارو به معده نیز مشابه تزریق مواد غذایی رقیق شده است به خصوص داروهایی مانند شربت. برای تزریق قرص به معده، ابتدا باید قرص ها را کاملا خرد و یا آسیاب کنیم، سپس طبق روش قبلی با سرنگ به داخل سوند تزریق کنیم.
چه عواملی بر هزینه سوند در منزل تاثیر دارند؟
هزینه نصب سوند، اعم از سوند معده و یا سوند مجاری ادراری بعضا ثابت و گاهی متغیر است، که این ثابت و متغیر بودن به عوامل گوناگونی بستگی دارد که می توان از آنها به مواردی اشاره کرد که عبارتند از: هزینه انواع سوند با توجه به قیمت های بازار، میزان فاصله محل سکونت شما از مراکز ما با توجه به هزینه حمل و نقل، تعداد دفعاتی که شما به تعویض سوند نیاز دارید
تعویض سوند برای کودکان، افراد ناتوان جسمی و سالمندان که هرکدام تعرفه های متفاوتی دارد، مدت زمانی که طول می کشد سوند نصب شود، تعداد متخصصانی که برای نصب سوند مورد نیاز است، اینکه شما لوازم نصب سوند را خود تهیه کرده باشید
و یا ما به شما ارائه دهیم، نصب سوند از نوع مجاری ادراری و یا جراحی باشد که هر کدام تعرفه جدا دارند که طبیعتا انجام عمل جراحی مقداری پیچیده تر است و هزینه آن نیز بیشتر است. اینها عواملی بودند که بر نصب سوند در منزل تاثیر بسزایی دارند. جا دارد که بگوییم ما این خدمات را با نازل ترین هزینه خدمت شما ارائه خواهیم داد.
کیسه های ادرار دارای چه مدل هایی هستند؟
• کیسه های پایی یا متحرک:
نوعی از کیسه های ادرار است که شما قادر خواهید بود در طول روز و هنگام تحرک استفاده کنید، این کیسه از طریق دئ بند به ساق پا وصل می شود و حرکت شما را هنگام نصب سوند ساده تر می کند. نحوه نصب کیسه متحرک به گونه ای است که باید بند های آنرا محکم به پایتان ببندید و هر 3 الی 4 ساعت حتی در حالت نیمه آن را تخلیه کنید، زیرا زمانی که پر شود با وجود حرکت کردن شما ممکن است ادرار از داخل آن ترشح کند.
• کیسه تخلیه شب:
نوع دیگری از کیسه های ادرار کیسه تخلیه شب می باشد که شما هنگام خواب باید آن را به لبه تخت آویزان کنید.
این کیسه از ظرفیت بیشتری نسبت به کیسه متحرک برخوردار است و شما هنگام شب دیگر نیازی به تعویض آن نخواهید داشت. روند تعویض و نصب این کیسه با کیسه متحرک به صورتی پیچیده تر است و به لوازم بیشتری برای نصب نیاز خواهید داشت، که عبارتند از: کیسه شب، نوار چسب یا گیره و یک پنبه آغشته به الکل.
ابتدا باید کیسه متحرک جدا و تخلیه شود، سپس درپوش کیسه شب برداشته شود و به درپوش کیسه متحرک متصل شود. کیسه شب به وسیله نوار چسب یا گیره به آن گوشه تخت که به مجاری ادرار شما نزدیک تر است آویخته شود و در انتها، صبح بعد از بیدار شدن تخلیه و تمیز شود. نحوه شستشوی کیسه شب به این گونه است که پس از بیدار شدن باید آنرا تخلیه کنید، شسته و ضدعفونی کنید. ما به شما توصیه می کنیم این کار را در حمام انجام دهید.
پس از شستشوی کیسه و لوله آن کمی صبر کنید تا خشک شود، در این حین می توانید از کیسه پایی استفاده کنید، پس از اینکه خشک شد به وسیله یک قیف، محلول 50 میلی لیتر سرکه و 250 میلی لیتر آب را به داخل کیسه بریزید.
(سرکه خاصیت ضد عفونی دارد) پس از تکان دادن کیسه آنرا تخلیه کنید، سپس کیسه را در معرض هوا قرار دهید و صبر تا خشک شود، محل اتصال کیسه به لوله سوند را با پنبه الکلی تمیز کنید و کیسه را وصل کنید و در انتها، محل اتصال کیسه را با درپوش استریل بپوشانید. لازم به ذکر است ما می توانیم تمام مراحل ذکر شده در بالا را در منزل به صورت کاملا به صرفه برای شما انجام دهیم.
خارج کردن سوند فولی در خانه چگونه انجام می شود؟
اگر بخواهید خودتان سوند را بیرون بیاورید، نسبت به متخصصین ما زحمت بیشتری را متحمل می شوید و زمان بیشتری نیز باید صرف کنید.
روند خارج کردن سوند به این صورت است: قبل و بعد از خارج کردن سوند، باید ابتدا دست ها و ساعد تا آرنج، به وسیله مواد ضدعفونی کننده، آب و صابون ضد عفونی و شسته شود، سپس لزوما باید دست ها به وسیله دستمال کاغذی یا حوله خشک شوند
زیرا برخورد آب تصفیه نشده با سوند و مجرای ادراری ممکن است به عامل ورود باکتری ها به درون سوند شود، سپس ادرار داخل کیسه ادرار باید تخلیه شود، کیسه های ادراری دارای یک گیره کوچک هستند که پس از باز کردن آن می توانید ادرار موجود در آنرا به داخل کاسه توالت بریزید
اگر لازم باشد پزشک از میزان ادرار دفعی شما مطلع شود، ما می توانیم تخلیه ادرار را به وسیله یک ظرف درجه بندی شده در منزل برای شما انجام دهیم. وقتی که کیسه کاملا تخلیه شد، باید گیره آن را محکم ببندید تا ادرار از داخل آن چکه نکند.
از روش های دیگری که می توان به وسیله آن سوند را خارج کرد می توان به حالت درازکش اشاره کرد، برای خارج کردن سوند در این حالت باید شما اول لباس های پایین تنه را به کلی در بیاورید و به حالت طاق باز دراز بکشید، زانو ها را خم کنید و پاهای خود را موازی یک دیگر قرار دهید، مثانه و پیشابراه را شل کنید، سپس به آرامی سوند را بیرون بیاورید.
پس از اینکه سوند را خارج کردید، حتما باید محل آن را ضد عفونی کنید، اگر آقا هستید، می توانید برای این کار از محلول آب و نمک استفاده کنید و آلت تناسلی خود را تا قسمت مثانه به آب و نمک آغشته کنید و صبر کنید 5 دقیقه باقی بماند، سپس به وسیله یک دستمال حوله ای تمام آن ناحیه را پاک کنید.
اگر خانوم هستید همچنان می توانید از نمک محلول شده در آب استفاده کنید و پس از بیرون آوردن سوند از مجرای ادراری حتما باید ناحیه تناسلی خود را ضد عفونی کنید.
اما اگر نصب و خارج کردن سوند را به ما بسپارید، ما با نازل ترین هزینه بدون اینکه زحمتی برای شما داشته باشد، عمل خارج کردن و ضد عفونی سوند را در منزل شما انجام می دهیم و مراحل آن به شرح زیر است:
هنگامی که بخواهیم سوند را بیرون آوریم، ابتدا بادکنک سوند که در داخل تعبیه شده است را به وسیله یک سرنگ 10 میلی لیتر تخلیه کنیم.
روال انجام این کار به این صورت است که ما سرنگ را به سر سوند که در انتهای آلت تناسلی قرار دارد متصل می کنیم و آب مقطر داخل بادکنک به وسیله خلاء به صورت خودکار وارد سرنگ می شود، پس از اینکه آب داخل بادکنک سوند تخلیه شد، سوند را به آرامی خارج می کنیم و سپس به ضد عفونی ناحیه پیشابراه می پردازیم.
پس از خارج کردن سوند چگونه باید از نرمال بودن علائم حیاتی خود مطلع شویم؟
هنگامی که سوند را خارج کردید و به صورت طبیعی ادرار را دفع کردید، رنگ آن باید کاملا زرد باشد و رنگ صورتی مایل به قرمز تا حداکثر 48 ساعت پس از بیرون آوردن سوند امری طبیعی است و دلیل آن مقدار خونی است که وارد مجاری ادراری می شود که بسیار ناچیر می باشد.
اما اگر رنگ ادرار شما کاملا به صورت تیره و یا بریده بریده بود، باید سریعا به ما اطلاع دهید، زیرا این علائم نشانه وجود خون در ادرار و عفونت است، در غیر این صورت مشکلی نیست.
اگر پس از خارج کردن سوند از آلت تناسلی احساس خارش خفیف کردید اصلا جای نگرانی نیست، زیرا این امر بخاطر گردش هوا در آن ناحیه می باشد اما اگر احساس درد کردید سریعا ما را مطلع سازید، زیرا ممکن است دیواره مجاری ادرار هنگام خروج سوند صدمه دیده باشد و ما سریعا بدون پرداخت هزینه اضافی به رفع این مشکل می پردازیم.
اگر پس از خارج کردن سوند به مدت 8 ساعت ادرار نکردید نگران نشوید زیرا کاملا طبیعی است که پس از خارج کردن سوند دفع ادرار مقداری نا منظم شود و ما این اطمینان را به شما می دهیم که طی 72 ساعت روند دفع ادرار شما به حالت نرمال بازگردد.
اما اگر پس از 72 ساعت همچنان دفع ادرار شما و یا بیمار شما با اختلال مواجه بود، حتما با متصدیان خدمات درمانی خود تماس حاصل نمایید تا به آن رسیدگی شود، چون که ممکن است شما به عفونت دچار شده باشید، حتی اگر دچار تکرر ادرار نیز شدید همواره جای نگرانی نیست زیرا این امر نیز تا 48 ساعت پس از بیرون آوردن سوند از مجرای ادراری کاملا طبیعی است.
چه کاری انجام دهیم تا سریعا دستگاه ادراری و مثانه ما به حالت نرمال باز گردد؟
نوشیدن مایعات مفید ترین روش برای بازیابی قوای مجاری ادراری است و پس از خارج کردن سوند ما به شما توصیه می کنیم نوشیدن حداقل 6 لیوان و حداکثر 8 لیوان آب در 24 ساعت را در برنامه خود داشته باشید، زیرا نوشیدن آب باعث افزایش حجم ادرار، دفع سموم بدن و از بین بردن باکتری های داخل دستگاه گوارش و مجاری ادراری می شود.
تا 72 ساعت پس از خارج کردن سوند، از مصرف نسکافه، قهوه، نوشابه و یا هر گونه نوشیدنی دارای کافئین بپرهیزید زیرا باعث تحریک مثانه می شوند و روند درمان شما را با اختلال مواجه می کنند. سعی کنید حداکثر مصرف مایعات را قبل از عصر داشته باشید
زیرا مصرف مایعات با نزدیک شدن به وقت خواب باعث بیدار شدن شما در پاسی از نیمه شب شده و مجبور می شوید ادرار کنید و این مسئله ممکن است کمی آزار دهنده باشد. پس از خارج کردن سوند از مجاری ادراری، سعی کنید چند ساعتی را در روز پاهای خود را به سمت بالا نگه دارید و یا در حالت عمودی به جایی تکیه دهید.
مصرف سوند در موارد مختلف چگونه است؟
سوند های ادراری به صورت موقت مورد استفاده قرار می گیرند. اگر شما بخاطر عمل جراحی از سوند استفاده می کنید، لازم است بگوییم که پس از بهبودی و رفع انسداد مجاری ادراری دیگر نیازی به سوند ندارید، به گونه ای که اگر شما پس از عمل جراحی پروستات از سوند استفاده می کنید، باید تا حداکثر 14 روز آن را خارج کنید
زیرا پس از آن موعد دیگر بلا استفاده است، اما اگر به صورت طولانی مدت به سوند نیاز دارید و به دلیل کهولت سن، تکرر ادرار و بی اختیاری ادرار از سوند استفاده می کنید، نیاز دارید که سوند را مرتب تعویض کنید.
به عنوان مثال اگر شما و یا بیمار شما به دلیل قطع نخاع که باعث بی اختیاری ادرار می شود از سوند استفاده می کنید، باید آن را مرتبا هر 14 روز یکبار تعویض کنید.
افرادی نیز هستند در هنگام نصب و استفاده از سوند دچار عوارض جانبی نا خواسته ای می شوند که از آن می توان به عفونت ادرار اشاره کرد و ممکن است شما نیاز به تعویض و برداشتن سوند زوتر از موعد نیاز پیدا کنید.
نشانه های عفونت، ادرار بریده بریده و ابری شدن ادرار و وجود خون در ادرار می باشند. حتی اگر در اطراف مجاری ادراری خود موارد مشکوکی به چرک را مشاهده کردید، سریعا سوند را بردارید. یکی دیگر از مواردی که موجب تعویض سوند می شود، نشت ادرار از اطراف سوند است که نشانه نقص در سوند می باشد و سریعا باید اقدام به تعویض آن کنید.
برای محافظت از سوند نصب شده در منزل چه نکاتی باید رعایت شود؟
• اولین نکته این است که در هر بار نصب و یا خارج کردن سوند باید دست ها شسته و ضد عفونی شود، زیرا همان طور که قبلا اشاره کردیم ممکن است آلودگی وارد مثانه شود و موجب عفونت مثانه گردد.
• همواره ضروری است که در رابطه با جریان ادرار به درون کیسه ادرار هوشیار باشید و مطمئن شوید که لوله اتصال سوند و کیسه ادرار پیچ یا گره نخورده باشد.
• همیشه این مسئله را باید رعایت کنید که سطح کیسه ادرار از سطح مثانه کمتر باشد و قبل از اینکه کیسه ادرار 100% پر شود، باید آنرا تخلیه و یا جایگزین کنید.
• همچنان باید مراقب باشید که کیسه ادرار به سوند فشار وارد نکند و باعث بازگشت ادرار به مثانه نشود.
• پس از نصب سوند اگر مایل به استحمام بودید، می توانید به حمام بروید. البته باید مراقب باشید که فشار آب زیاد به سوند وارد نشود زیرا ممکن است به آن آسیب برساند.
• اگر شما مدتی پس از نصب سوند در اطراف ناحیه تناسلی و پیشابراه علائمی مانند: التهاب،تورم و قرمزی پوست را مشاهده کردید، باید سریعا به پزشک خود و یا کادر خدمات درمانی مراجعه کنید زیرا این عوامل نشانه عفونت است. ما می توانیم در کوتاه ترین زمان ممکن با نازل ترین هزینه اقدامات درمانی در رابطه با عفونت را برای شما انجام دهیم.
• کاملا مراقب باشید که از هیچ گونه لوسیون و کرم در اطراف ناحیه نصب سوند استفاده نکنید، زیرا با ورود به سوند باعث مسدود شدن آن می شود.
• هنگامی که سوند به شما متصل است حتما از ارتباط زناشویی پرهیز کنید.
• شما حتما باید کیسه ادراری را هر 5 روز یکبارتعویض کنید، البته این مدت بستگی به میزان دفع ادرار دارد و لازم به ذکر است که حتما باید خود سوند نیز هر دو هفته یکبار در صورت لزوم جایگزین شود.
• شما به هیچ وجه نباید کیسه ادراری را به وسیله لوله متصل به آن بکشید و یا کیسه را به وسیله لوله فولی بلند کنید، زیرا موجب خروج و ترشح ادرار از داخل کیسه می شود.
عوارض نصب سوند چه علائمی دارد؟
این علائم عبارتند از: ادرار به رنگ قرمز یا خون ریزی ادرار، سوزش هنگام ادرار، تکرر ادرار و یا دفع بی اختیار، درد شدید در ناحیه مثانه و آلت تناسلی، تب طولانی مدت، ادرار بد بو و یا ترشحات لغزنده بد بو، حالت تهوع و استفراغ مکرر،
سرگیجه. در صورت مشاهده این علائم ما می توانیم با استفاده از به روز ترین تجهیزات پزشکی اقدام به رفع آن در کوتاه ترین زمان کنیم.
طریقه نصب سوند برای بانوان در منزل چگونه است؟
نصب سوند برای بانوان نسبت به آقایان تا حدودی پیچیده تر است و نیازمند تجهیزات بیشتری است و ما با به روز ترین تجهیزات پزشکی، نصب سوند برای بانوان با هر سنی در منزل را انجام می دهیم. ابتدا تجهیزات مورد نیاز جهت نصب سوند را به بحث می گذاریم.
در وحله اول یک سینی صاف بسته بندی شده و استریل سونداژ می خواهیم، سینی سونداژ دارای محتویاتی است که عبارتند از: یک عدد سوند پلاستیکی استریل، پنبه، ماده ضد عفونی کننده به همراه دستکش استریل و ماده ای لغزنده محلول در آب که سوند برای ورود ساده به مجاری ادراری به آن آغشته می شود. همچنین به وسایل نظافتی مانند: حوله، صابون و… نیز نیاز داریم.
پس از تهیه تجهیزات مورد نیاز که به آن ها اشاره کردیم به نصب سوند می پردازیم، ابتدا دست ها را کاملا ضدعفونی کرده، سپس پاهای بیمار با زاویه 70 درجه باز شود به گونه ای که کف پاها کاملا به زمین چسبیده باشد و باید کاملا بدن را شل گرفت، زیرا انقباض ماهیچه ها مانع نصب صحیح سوند می شود.
اگر می خواهید نصب سوند بدون هیچ دردسری انجام شود، باید در حالت نشسته و زاویه 45 درجه قرار گیرید به گونه ای که پاهای شما کاملا باز باشد و مقداری زانو ها را خم کنید این پوزیشن بهترین حالت برای نصب سوند در بانوان است. در اینجا به مراحل نصب سوند می رسیم، سینی سونداژ را باز کرده، پارچه استریل را بر می داریم و آن را بین دو ران و تا حدودی زیر باسن بیمار می گذاریم.
دستکش های استریل را پوشیده و باقی مراحل را طی می کنیم، لازم به ذکر است موقعی که دستکش استریل پوشیده شود، به هیچ عنوان نباید به وسایل ضد عفونی نشده دست زد. در ادامه پارچه استریل دوم را که دارای یک سوراخ ریز است را بر میداریم و بر روی آلت تناسلی قرار می دهیم، به گونه ای که سوراخ ریز کاملا روی پیشابراه قرار گیرد.
ضمنا این پارچه باید کل نواحی شکم و ران را پوشش دهد، سپس سوند استریل را برداشته و آن را به 7 میلی لیتر ماده لغزنده آغشته می کنیم. برای سوند های بسته بندی نشده لزوما باید فقط 5 سانتی متر از ابتدای سوند را به ماده لغزنده آغشته کرد.
پس از اینکه سوند کاملا به ماده مذکور آغشته شد آن را داخل سینی می گذاریم و به سراغ پنبه ها می رویم. پنبه ها را گلوله گلوله می کنیم سپس به هر کدام بتادین می زنیم و پنبه های آغشته به بتادین را از بالا به پایین بر روی ناحیه تناسلی می کشیم، زیرا این عمل از ایجاد عفونت جلو گیری می کند، سپس با یک دست ناحیه فرج را باز می کنیم.
لازم به ذکر است این کار را باید با دست بدون دستکش استریل انجام داد، سپس گلوله های پنبه را با پنس بر می داریم و ترشحات آلت تناسلی را از بالا به پایین تمیز می کنیم و باید برای هر قسمت از پنبه جداگانه استفاده نمود.
این عمل حداکثر سه بار تکرار می شود و آلت تناسلی از بالا به پایین به وسیله چند پنبه در سه مرحله تمیز می شود. لازم به ذکر است هیچ گاه نباید پنبه را از پایین به سمت بالا کشید، زیرا به دلیل حساس بودن پوست ناحیه تناسلی باعث ایجاد سوزش می شود.
توجه کنید با دستی که فرج را باز می کنیم با همان دست به هیچ وجه به مواد استریل دست نمیزنیم، زیرا دستی که فرج را نگه می دارد آلوده می باشد.
حال می رسیم به مرحله وارد کردن سوند، با دستی که دارای دستکش استریل است سوند آغشته به ماده لغزنده را برمی داریم و آن را در دهانه پیشآبراه فرو می کنیم و تا حداکثر 7 سانتی متر داخل می کنیم. هنگامی که ادرار بیمار جریان پیدا کرد سوند را 2 سانتی متر دیگر داخل می کنیم.
برخی مواقع ممکن است هنگام تعبیه سوند، با انغباض ماهیچه و اسپاسم مواجه شویم. در این حالت مقداری صبر می کنیم و مجدد امتحان می کنیم.
اگر سوند داخل نشد از فشار دست می کشیم و منتظر می مانیم تا مثانه کاملا تخلیه شود، برای اطلاع از اینکه مثانه تخلیه شده است یا خیر، سوند را بیرون می کشیم و ادرار درون آن را اندازه گیری می کنیم.
اگر کل سوند حاوی ادرار باشد به این معنی است که مثانه تخلیه شده و می توانیم مجدد سوند را داخل کنیم. پس از اتمام فرایند نصب سوند، دست ها را ضد عفونی می کنیم و مراحل به پایان می رسد. با توجه به توضیحاتی که ارائه شد امیدواریم توانسته باشیم اطمینان شما را در رابطه با نصب سوند در منزل جلب کرده باشیم.