الرژی ریه یکی از انواع آلرژیهای رایج است که سالیانه تعداد زیادی از افراد به آن مبتلا میشوند. علائم این بیماری مشابه آلرژیهای فصلی و سرماخوردگی بوده و نیاز است برای تشخیص دقیق به پزشک مراجعه شود؛ اما گاهی اوقات شرایط بیمار بهقدری وخیم است که نمیتواند حتی با ماسک، هوای بیرون از خانه را تنفس کند و دچار مشکلات جدی میشود. در این زمان است که باید خدمات مربوط به تشخیص و درمان انواع آلرژی تنفسی در خانه افراد انجام شود.
آلفاطب اعزام پزشک و امکان ارائه خدمات پزشکی و مراقبتی در منزل را در سریعترین زمان فراهم کرده و در این زمینه مشاوره تخصصی رایگان نیز به بیماران خود ارائه میدهد. در این مقاله به سوال «آلرژی ریه چیست» پاسخ خواهیم داد، راههای کنترل و علل بروز آن را بررسی خواهیم کرد.
آلرژی ریه چیست؟
آلرژیها ازجمله بیماریهای رایج دستگاه تنفسی انسانها هستند که میتوان آنها را به کمک دارودرمانی، رعایت نکات مراقبتی و… کنترل کرد. حساسیتها واکنش سیستم ایمنی بدن به مادهای خارجی هستند؛ اما این عوامل خارجی لزوما برای بدن مضر نیستند. به این مواد خارجی ذرات آلرژیزا یا آلرژن (Allergen) گفته میشود و ممکن است از نوع برخی مواد غذایی، گردهها یا غذای حیوانات خانگی باشند.
وظیفه سیستم ایمنی بدن، حفظ سلامتی و با مقابله با عوامل بیماریزا است. این سیستم وظیفه دارد تا به هر چیزی که بدن را در معرض خطر قرار میدهد، حمله کند. بسته به نوع آلرژی، واکنش بدن میتواند شامل التهاب، عطسه یا علائم دیگر باشد.
در مورد آلرژی تنفسی باید بگوییم که الرژی ریه یا تنفسی درواقع، نوعی واکنش تهاجمی و غیرطبیعی بدن به یکسری از عوامل خارجی تحریککننده مانند گردههای گل و مواد شیمیایی است که سبب التهاب و تحریک ریه میشوند. بسیاری از افراد این بیماری را با حساسیتهای دیگر مانند آلرژیهای فصلی و سرماخوردگی اشتباه گرفته و راه درمان نادرستی را در پیش میگیرند. درصورت تشخیص نادرست، آلرژیهای تنفسی میتوانند به بیماریهای جدی مانند برونشیت، آسم و تنگی نفس منجر شوند.
ازجمله علائم آلرژی ریه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تنگی نفس
- خسخس سینه
- تولید مخاط اضافی
- سردرد و خستگی
- عطسه
در بعضی موارد تغییر صدا نیز از علائم آلرژیهای تنفسی بهشمار میآید.
علت آلرژی ریه چیست؟ ۷ علت اصلی بروز آلرژی ریه و حساسیت تنفسی
در بخش قبلی مقاله به سوال «آلرژی تنفسی چیست؟» پاسخ دادیم؛ حال به سراغ بررسی علل بروز این بیماری میرویم. طیف گستردهای از عوامل خارجی، میکروبها و عفونتها میتوانند زمینهساز بروز حساسیت ریه شوند. ازجمله علل این بیماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آلرژنها؛
- بیماریهای ریوی؛
- فعالیتها؛
- عفونتهای باکتریایی؛
- داروها؛
- عفونتهای ویروسی؛
- استنشاق مواد شیمیایی.
بسته به مقاومت سیستم ایمنی بدن، افراد به هرکدام از این محرکها واکنشهای آلرژیک متفاوتی میدهند. در ادامه مقاله به شرح جزئیات هر کدام از عوامل زمینهساز الرژی ریه خواهیم پرداخت.
آلرژنها
آلرژنها درواقع عوامل خارجی هستند که میتوانند سبب التهاب ریه و بروز واکنشهای آلرژیک آن شوند. زمانیکه آلرژنها از طریق دستگاه تنفس وارد ریه میشوند، سیستم ایمنی بدن آنها را عوامل بیماریزا و خطرناک تلقی کرده و به آنها حمله میکند؛ درنتیجه آنتیبادیهایی به نام ایمونوگلوبین یا IgE تولید میشوند که این مواد سبب بروز واکنشهای آلرژیک در نقاط مختلف بدن ازجمله گلو و ریهها میشوند.
بیماریهای ریوی
یکی دیگر از عوامل زمینهساز آلرژی ریه بیماریهای ریوی هستند. این بیماریها به سه دسته کلی بیماریهای تنفسی، بیماریهای بافت ریه و بیماریهای گردش خون در ریه تقسیم میشوند. هرکدام از آنها میتوانند به نحوی عملکرد دستگاه تنفس را مختل و عملکرد ریه رها را تحتتاثیر قرار دهند.
درنتیجه، تمامی موارد ذکر شده موجب فعالیت بیشتر سیستم ایمنی بدن، کاهش ایمنی دستگاه تنفس و افزایش واکنشهای آلرژیک میشوند. ازجمله بیماریهای دستگاه تنفس که باید علائم آنها را جدی بگیرید و برای درمان موثر اقدام کنید میتوان به آسم، برونشیت، ذاتالریه، سل، سینهپهلو و… اشاره کرد.
فعالیتها
جالب است بدانید که حتی بعضی از فعالیتها ازجمله ورزشکردن نیز میتواند زمینهساز بروز الرژی ریه شوند؛ البته لازم به ذکر است که صرفا خود فعالیت موجب بروز این بیماری نمیشود؛ بلکه شرایط آبوهوایی ریسک ابتلا به حساسیت تنفسی را بالا میبرد. برای مثال اگر به بیماری آسم دچار هستید و قصد درمان آن با ورزش را دارید، باید فعالیتهایتان را برای زمانی که هوا معتدل است برنامهریزی کنید. هوای سرد موجب تشدید بیماریهای تنفسی شده و احتمال ابتلا به آلرژی را بالا میبرد.
از طرف دیگر، ورزشکردن در هوای آلوده نیز میتواند شما را مستعد ابتلا به انواع بیماریهای دستگاه تنفس ازجمله آلرژی ریه کند. ورزشکردن در هوای آلوده میتواند سلامت عمومی بدن افراد را کاهش دهد و این موضوع برای افرادی که دارای بیماریهای زمینهای دستگاه تنفس بهخصوص بیماریهای قلبی و ریوی هستند، خطر بیشتری دارد.
علاوهبر این، میزان اکسیژن هوای آلوده بسیار پایین است؛ همین موضوع میزان حساسیت و فعالیت دستگاه ایمنی را بالا میبرد که درنهایت، زمینه بروز واکنشهای الرژی ریه فراهم میشود. کاهش سطح اکسیژن ورزشکار را مجبور به انجام تنفسهای عمیقتر میکند که این کار موجب ورود آلرژنهای حساسیتزای مختلف به ریه میشود. عموما ورزش در هوای سرد و آلوده قدرت سیستم ایمنی بدن را کاهش میدهد و موجب بروز بیماریهای مختلف ازجمله انواع حساسیت تنفسی میشود.
عفونتهای باکتریایی
همانطورکه در بخشهای بالا نیز اشاره شد، بیماریهای مربوط به ریه و دستگاه تنفس مانند عفونتهای باکتریایی میتوانند ریسک ابتلای افراد به حساسیت ریه را بالا ببرند. باکتریها عموما در قطرات بسیار ریز آب در هوا وجود دارند یا از فردی به فرد دیگری منتقل میشوند. ازجمله بیماریهای دستگاه تنفس که میتوانند زمینهساز بروز آلرژی ریه شوند میتوان به پنومونی، برونشیت و ذاتالریه اشاره کرد.
داروها
بعضی از داروها نیز میتوانند سبب بروز بیماریهای تنفسی مانند الرژی ریه شوند. ازجمله این داروهای حساسیتزا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پنیسیلین؛
- سدیم ناپروکسن؛
- آسپرین؛
- ایبوپروفن؛
- داروهای مخصوص شیمیدرمانی.
داروهایی که برای درمان بیماریهای خودایمنی مانند آرتریت روماتوئید استفاده میشوند نیز ممکن است باعث بروز این بیماری شوند.
عفونتهای ویروسی
عفونتهای ویروسی همانند همتای باکتریایی خود میتوانند باعث الرژی ریه شوند. ازجمله علائم عفونتهای ویروسی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تب و لرز؛
- سرفه؛
- خستگی و ضعف عضلانی؛
- تهوع و استفراغ.
بهعلاوه، تنگی نفس نیز میتواند از علائم عفونت ویروسی باشد.
استنشاق مواد شیمیایی
استنشاق بخار مواد شیمیایی میتواند افراد را مستعد ابتلا به آلرژی ریه کند. ازجمله مشاغلی که در خطر ابتلا به این بیماری هستند میتوان به کشاورزان، کارمندان آزمایشگاههای شیمی، کارگران کارخانههای پتروشیمی و… اشاره کرد.
کنترل آلرژی ریه و تنفسی (حساسیت ریه)
آلرژی سبب ایجاد سینوزیتهای مزمن و بهوجود آمدن پولیپ شود؛ به همین دلیل بویایی افراد دچار اختلال شده و کاهش پیدا میکند (در مواردی بویایی بهطور کامل از بین میرود). امکان بروز کمشنوایی نیز وجود دارد و ممکن است بهدنبال آن، عفونتهای مزمن گوش میانی هم ایجاد شوند؛ بنابراین کنترل الرژی ریه یکی از حیاتیترین کارها است. ازجمله راههای کنترل آلرژیهای تنفسی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اجتناب از قرارگرفتن در معرض عواملی که به آنها حساسیت دارید، بهترین راه برای کنترل علائم است.
- انجام واکسیناسیون منظم، بهخصوص واکسن آنفولانزا، موجب پیشگیری از ابتلا به عفونتهای باکتریایی ریه میشود.
- روزی نیم ساعت تنفس عمیق میتواند به تصفیه ریه کمک کند.
- رطوبت خانه را زیر 50 درصد نگه دارید.
- هرگونه نشتی آب در خانه را بلافاصله تعمیر کنید؛ زیرا محیط مرطوب برای رشد قارچها و کپکها مناسب است.
- از ماسکهای ورزشی استفاده کنید.
- از فعالیت در هوای سرد یا آلوده اجتناب کنید.
پزشکان برای کنترل بیماری، نتایج آزمایش آلرژی ریه را بررسی میکنند و سپس به ارائه راهکار لازم میپردازند. اگر تنها زندگی میکنید و بهدلیل وخامت شرایط سلامتی خود نمیتوانید برای دریافت جواب آزمایش به آزمایشگاه مراجعه کنید، آلفاطب این مشکل را حل کرده است. این مجموعه نتایج آزمایشها را در کوتاهترین زمان ممکن به دستتان میرساند.
چه کسانی مبتلا به آلرژی ریه و تنفسی میشوند؟
آلرژنها ذرات کوچکی هستند که در گلو و ریههای شما به دام میافتند و سبب بروز بیماریهایی مثل آسم و الرژی ریه میشوند. ورود آلرژنها و عوامل حساسیتزا به بدن در تمامی فصول سال اتفاق میافتد و افراد بسیار زیادی به آن مبتلا میشوند. برای جلوگیری از بروز این بیماری باید رطوبت هوا را کنترل کرد؛ زیرا کپکها و قارچها در شرایط مرطوب بهخوبی رشد کرده و موجب بروز بیماریها عفونی ریوی میشوند. ازجمله کسانی که مستعد ابتلا به آلرژی ریه هستند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افرادی با سابقه آلرژی: اگر شما یا خانوادهتان سابقه آلرژی دارید، احتمالا در معرض خطر بیشتری هستید.
- افرادی باسابقه بیماریهای تنفسی: افرادی که دارای بیماریهای مانند آسم، برونشیت یا عفونتهای تنفسی مزمن هستند، مستعد ابتلا به آلرژی تنفسی بهشمار میآیند.
- افرادی با محیط کاری خاص: افرادی که در محیطهای آلوده، مانند کارخانهها، آزمایشگاهها یا معادن کار میکنند نیز در معرض هستند.
کسانی که بهصورت مکرر در معرض هوای آلوده قرار دارند (مانند ساکنان کلانشهرها) در معرض ابتلا به الرژی ریه هستند؛ همچنین تماس با پوست یا موی حیوانات نیز ممکن است موجب بروز این بیماری شود.
تأثیر آلرژی ریه بر سلامت ریه و کاهش ظرفیت آن
الرژی ریه میتواند بر کاهش ظرفیت ششها تاثیر بگذارد. اکثر بیماریهای ریه و دستگاه تنفس، ظرفیت جذب اکسیژن ششها و نایژکها را کاهش میدهند و ازهمینرو، فرایند خارجکردن کربندیاکسید را با مشکل جدی مواجه خواهد شد. اگر به این بیماری رسیدگی نشود زمینه بروز بسیاری دیگر از بیماریهای دستگاه تنفس ازجمله آسم و برونشیت فراهم میشود. هرکدام از این بیماریها نیز به نحوی موجب کاهش ظرفیت ریهها میشوند.
مجموعه پزشکی درمانی آلفاطب آماده ارائه خدمات ویزیت متخصص ریه در منزل
مجموعه پزشکی آلفاطب آماده ارائه جامعترین خدمات در زمینه ویزیت بیماران در منزل است و تیم متخصصین مجرب خود را برای انجام دقیق آزمایشها به خانه شما اعزام میکند؛ همچنین خدمات پرستاری در منزل و بیمارستان ارائه میشود و بیماران از مشاوره رایگان در این زمینه بهرهمند خواهند شد. تیم پزشکی مجرب مرکز آلفاطب، نتایج آزمایشهای شما را بهدقت بررسی و برای پزشک متخصصتان ارسال میکند. خدمات پزشکی این مرکز بهصورت شبانهروزی در دسترس بوده و تمامی خدمات با استفاده از بهروزترین تجهیزات ارائه میشود.